Početna stranica » 98-godišnji biskup izliječen od koronavirusa

98-godišnji biskup izliječen od koronavirusa

110 pregleda

Gotovo da se nitko nije usudio vjerovati da će gotovo 100-godišnji biskup Zhu samo 10 dana nakon što je primljen u bolnicu s dijagnozom koronavirusa biti otpušten iz bolnice – k tomu je ozdravio baš na Valentinovo.

Kineski biskup mons. Joseph Zhu Baoyu ozdravio je od zloglasnoga koronavirusa i otpušten je iz bolnice. Kako je novinski portal Asianews javio, 98-godišnji biskup Zhu najstariji je pacijent koji se do danas uspio oporaviti od strašne plućne bolesti koja je do danas odnijela više stotina života. Prema kineskim medijima, biskup je u bolnici proveo 10-ak dana. U petak, 14. veljače, na spomendan sv. Valentina, službeno je proglašeno da je ozdravio.

Monsinjor Zhu bio je prvi biskup kojemu je uspostavljena dijagnoza Covid-19, kako se službeno naziva koronavirus. Hospitaliziran je 2. veljače u bolnici u gradu Nanyang, gdje je središte njegove biskupije. Pretpostavlja se da je biskup obolio posredstvom jednoga pomoćnika koji je bio u kontaktu s jednim od svećenika u njegovoj biskupiji. Taj se čovjek virusom zarazio upravo u Wuhanu, potom je već 24. siječnja i 62-godišnji svećenik obolio, a konačno i biskup preko njega.

Do ovoga trenutka smatralo se da će nova vrsta koronavirusa koji je posljednjih tjedana glavna tema među doktorima i običnim građanima kod starijega pučanstva uvijek završavati smrću. K tomu je u biskupovu slučaju otežavajuća okolnost bilo njegovo slabo srce, zbog kojega je ležao na bolesničkoj postelji.

Biskup Zhu koji je navršio 98 godina života od 2002. do 2010. godine bio je biskup Nanyanga, kojega je priznavao službeni Vatikan. Ovaj biskupski grad nalazi se u južnom dijelu provincije Henan, oko 850 kilometara jugozapadno od Pekinga. Biskupija je sufragan nadbiskupije Kaifeng, a broji oko 22 tisuće katolika, 20-ak svećenika i više stotina časnih sestara Reda sv. Josipa.

Zbog svoje pripadnosti Pozemnoj Crkvi u Kini biskup Zhu je bio primoran na zatvorske kazne i prisilni rad u logorima. Godine 1995. u tajnosti je zaređen za biskupa, a 15 godina poslije umirovljen je u vrijeme papinstva Benedikta XVI. Nakon prestanka njegova mandata ponovno je postavljen u službu ordinarija, i to po odredbi službene kineske vlasti koja njegova nasljednika, od Vatikana postavljenoga mons. Petera Jina Luganga, smatra biskupom koadjutorom, odnosno pomoćnog biskupa s pravom nasljedstva. Tek je u siječnju ove godine službena vlast priznala mons. Jinu Lugangu pravo biskupstva u Nanyangu.