Početna stranica » Tri tipa roditelja

Tri tipa roditelja

305 pregleda

Postoje tri različita tipa roditelja: paničar, neodgovoran i smiren roditelj. Tip roditelja se, zapravo, ne bira, nego se postaje. Provjerite koji ste od ova tri tipa.

Svatko bi, naprimjer, htio biti smiren roditelj. Ukoliko pak ne razumijete svoju djecu ili ne igrate pravilno igru roditeljstva, postat ćete neki od ova dva loša tipa, što nije dobro jer se tip roditelja izravno preslikava na dijete.

Paničar: Ovo je osoba istrošenih živaca, koja po pravilu odgaja nervoznu djecu. Znate takve roditelje: često viču, stalno kukaju i nitko ih ne želi u ekipi. Takva su i njihova djeca. Paničari lude i histeriziraju zbog svega i svačega. Pretjerano se bave i najmanjim sitnicama, počevši od pravilnog hranjenja djeteta do pokušaja da kupe ljubav svoga djeteta. Evo po čemu prepoznajemo ovaj tip roditelja: odnose se pretjerano zaštitnički prema djetetu, ne dopuštaju mu da se okuša u nečemu ili da riskira, onemogućavaju ga da bude samostalno, guše njegove kreativnosti tako što mu pružaju preveliku pomoć i zadirkuju dijete u prisustvu drugova.

Neodgovoran roditelj: Nasuprot paničaru, ovaj tip roditelja je suviše nonšalantan kada su u pitanju njegova djeca. Glavni razlog takva ponašanja jest vjerojatno to što ne shvaća ozbiljno svoju dužnost. Smatra da je to prevelika briga i da se djeca mogu sama brinuti o sebi. Štoviše, neodgovorni roditelji daju prednost drugim stvarima (naprimjer poslu). Oni zapravo nikad ne shvate da ne postoji ništa važnije od djece. Neodgovoran roditelj ne zna gdje su mu djeca, s kim su ili što rade, smatra da su djeca od najranijih dana odgovorna za sebe, da su teret, ne sudjeluje u dječjim aktivnostima…

Smiren roditelj: Tip roditelja kakav biste željeli biti: sretan roditelj koji odgaja svoju djecu da budu uzorna. Ni u ovom slučaju ne treba pretjerivati. Teško je to izdržati. Treba samo slijediti nekoliko jednostavnih pravila, prihvatiti nekoliko novih uloga i shvatiti da su djeca spremna upropastiti svaki vaš pokušaj da postanete savršen roditelj.

Vi ste smiren i sretan roditelj:

– ako vodite računa koliko jede vaše dijete, ali ne kupujete bolnički sterilizator hrane;

– ako pratite koliko puta na dan napuni pelenu, koliko uzima tečnosti, kako se osjeća i ponaša;

– ako vodite računa da vam je kuća sigurna, ali ne ugrađujete bravu koja se otvara samo pomoću identifikacijske kartice;

– ako ne paničite, ne brinete, ako dopuštate djeci da se ogledaju u svemu što je za njih sigurno, i pomažete im da izgrade sigurnost i samopoštovanje.

Opasnosti negativnog skretanja pozornosti 
Djeca će učiniti sve da pridobiju vašu pozornost, makar i negativnu. Ako im ne smišljate posao, ne poklanjate im obilje pozitivne pozornosti i ne pohvalite ih svaki put kada učine neko dobro djelo, na svaki način će pokušati pridobiti pozornost. Ako vide da će prolijevanjem vode na pod privući vašu pažnju, učinit će to.