Početna stranica » Trapisti opatije Himmerod prestaju s radom

Trapisti opatije Himmerod prestaju s radom

143 pregleda

Povijest opatije Himmerod bliži se svomu kraju, nakon gotovo 900 godina. Trapistički samostan u pokrajini Eifel bit će zatvoren, iako je u više navrata u povijesti ova opatija odolijevala toj prijetnji. Nakon Prvoga svjetskog rata u život su je vratili bosanski trapisti. 

Devetstogodišnja tradicija uskoro će biti ugašena. Trapistički samostan Himmerod u pokrajini brdskoga lanca Eifel na granici Njemačke i Belgije bit će zatvoren. Takvu odluku donio je prošloga tjedna Kapitul ove kongregacije u Mehrerauu kao najviša instanca cistercita na njemačkom govornom području. Odluku su objavili u prošlu subotu. „Ekonomski napeta situacija, ali prije svega mali broj redovnika, bili su presudni za ovaj teški korak”, objasnio je opat Johannes Müller. Prije šest godina ovoj je opatiji pripadalo deset redovnika, a trenutno ih je samo šestorica. Njima je, dakako, omogućeno da presele u neki drugi trapistički samostan.

Službeno će cjelokupan posjed pripasti Biskupiji Trier. Mjesni biskup mons. Stephan Ackermann već je upoznat s ovom situacijom. Glasnogovonik biskupije Andre Uzulis objasnio je, međutim, kako službeno nisu došli ni do kakve odluke: „Biskupija Trier provjerit će stanje stvari i na vrijeme će odlučiti o narednim koracima.“

Opat Johannes naglasio je kako će se redovnici narednih dana i tjedana založiti za prijelaz i dobro rješenje pitanja zaposlenih radnika. „Znamo kolika je naša odgovornost“, objasnio je opat i dodao da ga boli razvoj situacije: „S obzirom na 900-godišnju tradiciju, bila je to teška odluka.“

Ova je opatija trebala biti zatvorena već prije šest godina, ali je od toga trena bilo mnogo potpore za redovnike. „No bilo je, ekonomski gledano, sve teže ovako veliku nekretninu održati s tako malo redovnika”, ističe ovaj 52-godišnji cistercit. Djelatnost je obuhvaćala rad u knjižari, u vrtu i u ribnjaku. Bez obzira na ishod, on vjeruje kako će ovaj duhovni prostor Himmeroda imati budućnost: „Nadam se da će ova opatija postati neka vrsta duhovnoga centra. Zidine su očuvale povijest. Mislim da se ovo posebno mjesto neće dati razrušiti. Opet će dolaziti mnoštvo ljudi.”

Trapistički samostan u Himmerodu osnovao je 1134. godine sv. Bernard iz Clairvauxa. Nakon pokreta sekularizacije ovaj je samostan bio gotovo sasvim razrušen, a početkom 20. stoljeća ponovno je izgrađen u svom originalnom stilu. Godine 2011. Himmerod je morao prijaviti bankrot zbog sve većih ekonomskih gubitaka, ali je opatija spašena uz pomoć velikoga plana sanacije.

 

Kronologija samostana Himmerod

1134/1135: Sv. Bernhard von Clairvaux u dolini rijeke Salm u brdovitom Eifelu osniva opatiju Himmerod. Pored samostana Eberach u Rheingauu, ovo je prva od dviju izravnih opatija koje je osnovao ovaj svetac u Njemačkoj.

1178: Nadbiskup Arnold Trierski posvetio je romanističku crkvu u Himmerodu. Mladi vitezovi i plemići pristupaju ovom samostanu.

1189: S obzirom na brz porast broja redovnika, osnovan je još jedan samostan u nadbiskupiji Köln – samostan Heisterbach u području Siebengebirge.

1212: Opat Hermann II. osnovao je još jedan samostan – Marienstatt u Westerwaldu.

1506: Opat Jakob iz Hillesheima uredio je prostranu dvoranu za knjižnicu. Mladim redovnicima omogućeno je školovanje, teološki studij započinju i izvan samostanskih zidina.

1751: Posvećena je novoizgrađena samostanska crkva, najveća barokna crkva u području doline rijeke Rajne.

1802: U prostorima lijeve obale rijeke Rajne, koje su zauzeli Francuzi, provodi se pokret sekularizacije. Samostan je zatvoren i korišten za potrebe obližnjega kamenoloma.

1919: Sedmorica njemačkih cistercita koji su bili protjerani iz Bosne i Hercegovine povratili su opatiju od mjesnoga grofa Ottokara od Kesselstatta. Ponovno su osposobili samostan i obnovili njegovu djelatnost.

1927: Obnovljene su nekadašnje samostanske zgrade.

1960: Trierski biskup mons. Matthias Wehr posvećuje rekonstruiranu crkvu.

2011: Uz pomoć dobročinitelja poništen je proglašeni bankrot.

2017: Kongregacija trapističkih samostana njemačkoga govornog područja koja je zadužena za Himmerod donijela je odluku o gašenju opatije Himmerod, kojoj pripada još samo šest cistercitskih redovnika.