Početna stranica » Tijelovska procesija i u srcu Rijeke

Tijelovska procesija i u srcu Rijeke

134 pregleda

U Rijeci je 31. svibnja, na svetkovinu Tijelova, prvi put od Drugoga svjetskog rata upriličena Tijelovska procesija s Presvetim oltarskim sakramentom. Procesiju i svečanost organizirali su župnik i vjernici župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci.

Tijelovska procesija u središtu Rijeke nije viđena više od 70 godina. Procesiji mnoštvo vjernika koji su na blagdan Tijelova proslavili Presveto Tijelo i Krv Kristovu.

„Ovo je za vjernike javno svjedočanstvo vjere i pokazati da je Isus živ, da on ide s nama i da želi i nama vjernicima i cijelom gradu sve najbolje”, rekao je jedan od župljana.

„Za nas katolike to je velik blagdan i puno nam znači. Ta prigodna procesija koja će se prvi puta u gradu dogoditi je isto jako značajna. Hvala župniku koji je sve to inicirao”, dodala je jedna od mnogobrojnih vjernica koje su nazočile ovoj svečanosti.

Procesiju s Presvetim oltarskim sakramentom i misno slavlje koje joj je prethodilo u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je župnik Sanjin Francetić. Njegovom je zaslugom ponovno oživio običaj koji se od davnina njegovao upravo u najstarijoj riječkoj župnoj crkvi. „Onda se uhodalo da Tijelovska procesija prije Drugoga svjetskog rata bude svečana, po Korzu. Postoji čak i jedna fotografija iz 1933. godine na kojoj se vidi da je to bilo zbilja veličanstveno”, izjavio je župnik vlč. Francetić za Hrvatsku radioteleviziju.

Nakon Drugoga svjetskog rata procesije se nisu održavale. Od 90-ih godina prošloga stoljeća bile su samo u krugu crkava no ne i danas, kad su svetkovinu Tijelova proslavili vjernici javno u središtu grada.