Početna stranica » Talijanska Crkva zabrinuta zbog odluke Ustavnoga suda

Talijanska Crkva zabrinuta zbog odluke Ustavnoga suda

130 pregleda

Talijanski je Ustavni sud jučer donio odluku kojom je potpomognuto samoubojstvo proglasio nekažnjivim pod određenim uvjetima. Talijanska Crkva izrazila je zabrinutost i zaprepaštenje.

Talijanski je Ustavni sud jučer donio odluku kojom je potpomognuto samoubojstvo proglasio nekažnjivim pod određenim uvjetima, istaknuvši pritom potrebu za zakonodavnom intervencijom. Talijanska se biskupska konferencija protivi spomenutoj odluci te je u vezi s tim objavila izjavu, koju je prenijela Agencija SIR, u kojoj podsjeća na riječi pape Franje da se može i mora odbaciti svaki pokušaj korištenja medicinske struke za potporu potencijalnoj smrtnoj želji pacijenta, omogućujući potpomognuto samoubojstvo ili izravno uzrokujući smrt eutanazijom. Jednakog su mišljenja katolički liječnici i udruge.

Talijanski su biskupi poručili kako najviše zabrinjava to što bi osobe koje trpe mogle povjerovati da je zahtjev za okončanjem vlastitoga postojanja za njih dostojanstven izbor. Biskupi su potvrdili i ponovno se obvezali na blizinu i potporu Crkve svima koji boluju. Također su izrazili očekivanje da će Parlament u najvećoj mogućoj mjeri priznati vrijednosti blizine i potpore oboljelima, štiteći pritom zdravstvene djelatnike mogućnošću priziva savjesti.

Alberto Gambino, predsjednik talijanske udruge Znanost i život, u izjavi koju je prenijela Agencija SIR, istaknuo je da je talijanski Ustavni sud, odlukom o nekažnjavanju potpomognutog samoubojstva u određenim situacijama, podlegao utilitarističkom pogledu na ljudski život, preokrećući tako shvaćanje članka Ustava koji se usredotočuje na ljudsku osobu, a ne na njenu puku volju. Od danas više neće biti društvena dužnost da se uvijek i svugdje sprječava ubijanje ljudskog bića – upozorio je Gambino te na kraju pozvao talijanski Parlament da dobro procijeni što bi mogao donijeti zakon čije bi najteže posljedice zapravo snosili najslabiji članovi društva, prenosi Vatikanski radio.