Početna stranica » Svečani zavjeti četvorice franjevaca Bosne Srebrene

Svečani zavjeti četvorice franjevaca Bosne Srebrene

147 pregleda

U nedjelju 10. listopada u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Busovači, četvorica franjevaca Franjevačke provincije Uzvišenja sv. Križa – Bosne Srebrene, položila su svečane (doživotne) zavjete.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je provincijal fra Jozo Marinčić u suslavlju župnika fra Zorana Jakovića i meštra bogoslova fra Danijela Nikolića i ostalih svećenika pristiglih u koncelebraciji.

Ovogodišnji kandidati bila su sljedeća braća: fra Mile Beljo (župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Rama/Šćit), fra Drago Blažević (župa Uznesenja BDM – Uskoplje/Gornji Vakuf), fra Nikola Livaja (župa sv. Ante Padovanskog – Busovača) te fra Stjepan Orkić (župa Uznesenja BDM – Tolisa).

Nakon pročitanog evanđeoskog ulomka i prozivke kandidata, provincijal se u svojoj propovijedi osvrnuo na nedjeljno evanđelje i riječi: „Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni? Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.“ (Mk 10, 17.28)

Kazao je da Bog, koji je punina i radost, one koji su spremni i slobodni odazvati se pozivu i čeznu za njim, poziva u svoju blizinu, a svečano zavjetovanima je poručio da se uče vježbati u franjevačkoj duhovnosti i predajama Reda i Provincije.

Nakon homilije uslijedio je sam čin obreda zavjetovanja u provincijalovim rukama.

Misno slavlje uzveličao je župni zbor i zbor bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu pod ravnanjem prof. Irene Čavara i maestra fra Emanuela Josića, a ministrirali su također franjevački bogoslovi na čelu s liturgičarem fra Danijelom Lukićem.

Po završetku mise uslijedilo je čestitanje i zajednička fotografija, a u prostorijama župne kuće ručak u obiteljskom ozračju.

Mladoj braći po zagovoru sv. Franje želimo obilje Božjeg blagoslova u njihovom redovničkom životu.