Početna stranica » Sve više unovačene djece

Sve više unovačene djece

115 pregleda

Protokol o sudjelovanju maloljetnika u oružanim sukobima koji su na skupštini Ujedinjenih naroda o pravima djeteta 2000. godine potpisale 153 države, nastoji suzbiti pošast „djece vojnika” koja se danas spominje na međunarodnoj razini.

Ta pojava koju je papa Franjo nazvao strahotom i ropstvom, i dalje je prisutna u većini ratova u svijetu. Djeca se novače u Jemenu, Južnom Sudanu i Srednjoafričkoj Republici. Prema podacima Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) u Južnom Sudanu se preko 19 tisuća maloljetnika koristi kao vojnike. Ujedinjeni narodi su od početka sukoba u 2013. godini oslobodili tri tisuće maloljetnih vojnika. UNICEF je zabilježio i tri tisuće nemilih događaja u koje su u posljednje četiri godine bila uključena djeca, među kojima su ubojstva, sakaćenja, seksualno nasilje, otmice, napadi na škole i bolnice, te izostala humanitarna pomoć.  

Djeca se novače u sjevernoj Nigeriji, gdje je UNICEF uspio osloboditi 833 maloljetnika. Ona su novačena u Afganistanu i Siriji, te u svim ratnim okolnostima koje poznajemo. No, oni su vojnici i u zemljama o kojima se nikada ne govori poput Obale Bjelokosti i Liberije.

Prema posljednjim podacima Ujedinjenih naroda u Somaliji je u 2017. godini unovačeno oko dvije tisuće maloljetnika. Na temelju međunarodnog sporazuma o pravima djece, svako dijete koje se nađe u ratu, u roku od tri dana mora biti predano Ujedinjenim narodima ili drugim nevladinim organizacijama.