Početna stranica » Studijski duhovno-teološko-pastoralni dani Bosne Srebrene

Studijski duhovno-teološko-pastoralni dani Bosne Srebrene

222 pregleda

U sklopu proslave 800 godina franjevačkog Pravila (Regula bullata 29. XI. 1223.), što ga je papa Honorije III. potvrdio sv. Franji i na taj način prihvatio u Crkvi novi Red s posebnim karizmama, provincijsko Vijeće za duhovnost i trajnu formaciju odlučilo je organizirati Studijske duhovno-teološke i pastoralne dane. Tako su ovih dana, 9. i 10. veljače, u samostanu sv. Bonaventure u Visokom održani prvi, a planiraju se do kraja godine Studijski dani održati u još dva turnusa.

Sa željom da proslava 800. godišnjice bude prigoda produbljivanja i preispitivanja suvremene prakse življenja Franjina Pravila života okupilo se 30 braće zajedno s mnp. o. provincijalom i nekim članovima Uprave. Stoljetni samostanski i sjemenišni ambijent u Visokom pogodno je mjesto za refleksije u prošlost i osvježenje snaga za budući pastoralni rad u duhu življenog Evanđelja – što ga je prije 800 godina sv. Franjo izložio papi Honoriju III.

Domaćin gvardijan fra Franjo Radman i osoblje samostana omogućili su da se u lijepoj atmosferi dani ispune molitvenim trenutcima, stručnim predavanjima, radom u skupinama i susretima braće kroz koje su dijelili svoja iskustva života i djelovanja. Sva su predavanja bila izuzetno zanimljiva i pokrenula mnogo razgovora i ideja.

Predavanje na temu „Središnje mjesto Evanđelja u našem (kršćanskom/franjevačkom) životu” održao je fra Anto Popović. Nadalje, o Pravilu i njegovoj službi izgradnje i razvoja bratskih odnosa govorio je fra Josip Jozić. Istaknuo je kako Pravilo i radikalno življenje Evanđelja ponekad izgledaju paradoksalno, puno kontrarnosti i nerijetko suprotno ljudskoj logici. No, Pravilo je postalo ključna odrednica za odnos među pojedincima koji više nisu samo „masa ljudi”, već Zajednica – bratstvo.

Euharistijsko slavlje prvoga dana Studijskih dana predslavio je u samostanskoj crkvi provincijal fra Zdravko Dadić. Potaknuo je svu braću, osobito mlade, na povjerenje u Boga i braću unutar Provincije.

„Franjevačka ekleziologija u službi zajedništva i sinodalnosti u Crkvi” naziv je predavanja koje je izložio fra Marinko Baotić. U prošlih 800 godina, a i danas, franjevci su unutar Crkve inkorporirani, ali uvijek pozvani donositi vlastiti svježi duh življenja Evanđelja. Zadnje predavanje za svu braću održao je fra Marinko Pejić na temu „Dobrota i besplatnost. Naš minoritski stil prisutnosti u svijetu”, nakon kojega je uslijedila kratka rasprava. Osobito se razgovaralo o dužnostima braće u samostanu kojima je sadržaj titula više tradicijski, negoli što je definiran i zamišljen u Pravilu sv. Franje.

Na koncu dijaloško predavanje za mlađu braću održao je fra Božidar Štrkalj, a govorio je na temu „Duhovno-pastoralni izazovi mlađe braće”. Bila je to prigoda za mladu braću koja su tek došla ili tek koju godinu rade u pastoralu i žive izvan odgojnih kuća u samostanskim zajednicama da razmjene svoja prva lijepa ili manje lijepa iskustva života ‘na terenu’. Provincijal fra Zdravko je u oba dana bio raspoloživ i za osobne razgovore onima koji su za to imali potrebu.

Svetu misu drugoga dana predslavio je pročelnik Vijeća i definitor Provincije fra Stipo Kljajić. Zahvalio je svim sudionicima, osobito predavačima na spremnosti i trudu za pripremu izlaganja. Nakon zajedničkog objeda braća su se razišla, zasigurno okrijepljena duhovnim, teološkim i pastoralnim novim spoznajama te lijepim međusobnim susretima.