Početna stranica » Strah od kriminala

Strah od kriminala

135 pregleda

Intenzivno izvještavanje o kriminalu, pogotovu kada su počinitelji izbjeglice ili migranti, plaši mnoge ljude. Službene statistike nam poručuju da nema razloga za brigu. Kome vjerovati?

Nasilje, oružane pljačke, upadi u stanove – to su samo neke od slika kojima nas mediji svakodnevno bombardiraju i zbog kojih se ljudi brinu za vlastitu sigurnost. Pritom je, ako je vjerovati Eurostatu, Europska unija iz godine u godinu sve sigurnija.

Tako je primjerice broj oružanih pljački i krađa automobila u osjetnom padu. Osim toga, nijedan europski grad nije se našao na listi 50 najopasnijih gradova na svijetu. Ali kako to izgleda u konkretnim podacima?

U Njemačkoj je 2018. godine registrirano 5,56 milijuna krivičnih djela. Iako je ta brojka na prvi pogled zastrašujuće visoka, ona zapravo otkriva da je broj krivičnih prekršaja u odnosu na 2017. godinu opao za 3,6 %. Ali statistikama ne treba slijepo vjerovati jer one ne pružaju kompletnu, nego samo djelomičnu sliku. Između ostalog, i zbog toga što se dosta prekršaja nikada ne prijavi policiji. Stopa kriminala u društvu očito ima svoju subjektivnu i objektivnu dimenziju.

Kriminolog Thomas Feltes sa Sveučilišta u Bochumu izmjerio je tu razliku. Od ukupno 3 500 tisuće ispitanika u jednom reprezentativnom istraživanju, svaki peti je strahovao da će biti žrtva pljačke. Pritom je realna opasnost iznosila samo 0,3 %. Subjektivni strah je dakle bio čak 65 puta veći od realne opasnosti.