Početna stranica » Umijeće dobroga pisanja

Umijeće dobroga pisanja

165 pregleda

Pisanje nam može pomoći da bolje razmišljamo, više učimo ili da budemo više plaćeni.

Lijepo i ispravno pisanje znak je jasnoga razmišljanja. Vrlo je teško kontrolirati naše misli, ali je zato puno lakše kontrolirati riječi jer o našim riječima možemo razmišljati prije nego što ih napišemo ili izgovorimo. Zapravo, riječi nam omogućuju oblikovanje misli.

Zbog toga bismo veliku važnost trebali dati jeziku, uključujući i njegov pisani oblik, jer je on alat za uspostavljanje i održavanje komunikacije. Što je ispravniji i ljepši način izražavanja, sadržaj će lakše biti proslijeđen ciljanoj publici. Način na koji pišete puno govori o vama slično kao i stil odijevanja kada obratite pozornost i na najsitnije detalje. Bez obzira na trend brzine koji vlada na današnjim društvenim mrežama koje zahtijevaju što kraće misli i poruke, jezik i pisanje su i dalje dva najvažnija aspekta komunikacije koji poboljšavaju kvalitetu ljudskoga života.

To nikako ne znači da nikada ne bismo trebali poslati kratku tekstualnu poruku s nekom skraćenicom ili simbolom, niti pak znači da bi svatko trebao biti Shakespeare. Međutim, ako uvijek prakticiramo stil pisanja kraticama, neispravnom gramatikom i sintaksom, uvijek nastojeći uštedjeti vrijeme i prostor, a ne brinemo o pravilnom pisanju, tada gubimo sposobnost ispravnoga izražavanja što u konačnici znači gubitak smisla onoga što želimo komunicirati.

Zabrinuti zbog alarmantnoga gubitka „dobroga pisanja”, sveučilišta diljem svijeta pokušavaju iznova poboljšati ovu plemenitu umjetnost kako bi se izbjegle sve češće situacije u kojima se prepoznaje da čak ni diplomirani studenti ne znaju pisati. U nastavku članka pročitajte četiri razloga zašto se pisanje smatra vrijednom vještinom:

  1. Pisanje nas čini boljim komunikatorom. Prilikom pisanja smo manje spontani, nego tijekom govora. Svjesni smo da će naše riječi biti objavljenje, napisane na papir, dostupne drugima za razmatranje i davanje mišljenja, pa je razumljivo da ćemo razmišljati o tome kako naše mišljenje predstaviti na razumljiv, točan i konkretan način. Ovaj proces nam pomaže da se smirimo i razmišljamo jasnije dovodeći tako naše misli u red i slušajući sebe dok pišemo i ponovno čitamo napisano.
  2. Pisanje nam pomaže pri učenju. Različita su istraživanja dokazala kako pisanje bilješki rukom, posebno kurzivom, pomaže u boljem učenju jezika i pamćenju više informacija.
  3. Pisanje doprinosi stvaranju naših vizija, organiziranju misli i donošenju boljih odluka. Što jasnije pišemo svoje misli i ideje, to bolje donosimo odluke. Nije slučajna činjenica kako su čitanje i pisanje drevna cijenjena formula koja traje već tisućama godina.
  4. Dobro pisanje ima prednost na tržištu rada. Znate kako je loš osjećaj primiti e-mail prepun gramatičkih i pravopisnih greški, zar ne? Želite li zaposliti nekoga tko tako piše na radnome mjestu na kojemu je nužna svakodnevna komunikacija sa suradnicima, kolegama i nadređenima? Ako netko nije u stanju ispravno napisati jedan obični e-mail, kako onda očekivati od njega da napiše izvješće? Stoga je vještina dobroga pisanja jasna prednost za mnoge profesije.

Učenje kako pisati sadržajno, jasno, ispravno pa čak i elegantno, zahtijeva vrijeme i trud, ali će se dugoročno isplatiti. Tisućama godina unazad pisana je riječ bila ključ za prenošenje znanja svih vrsta, od zemaljskih do uzvišenih, pa čak i božanskoga – Riječi Božje. Pisanje je vještina koju trebamo vježbati, cijeniti i prenijeti na buduće generacije.