Početna stranica » Stopama baskijskog sveca

Stopama baskijskog sveca

128 pregleda

U crkvi Santa María del Mar nalazi se dirljiva skulptura voljenog baskijskog sveca, upravo na mjestu gdje je nekada sjedio kao prosjak.

Hodočasnički put Ignatian Camino vodi od Azpeitie, rodnoga grada svetoga Ignacija Loyolskoga, do Manresa, slijedeći korake popularnoga baskijskoga sveca. Kako je ovaj put postajao sve popularniji, dobio je svoje mjesto među ostalim poznatim hodočasničkim rutama u Europi kao što su Camino de Santiago i Via Francigena.

Zanimljivo je da ova ruta izostavlja Barcelonu – grad u kojemu je sv. Ignacije boravio tri puta. Došavši prvi put u Barcelonu, ostao je tamo svega mjesec dana kako bi se spremio za put u Jeruzalem. Došao je 18. veljače 1523. godine, a u Italiju otplovio 20. ožujka. Treći put se zadržao tri mjeseca, a bilo je to u okviru njegovoga putovanja iz Salamanke u Pariz gdje je završio studij. No, njegovo drugo putovanje u Barcelonu, kada je ostao tri godine, bilo je daleko najvažnije.

Vrativši se iz Jeruzalema, sveti Ignacije je već duboko odlučio da želi slijediti svoj poziv za svećeništvom te je stigao u Barcelonu kako bi naučio latinski jezik i gramatiku pod vodstvom mentora Ardèvola koji ga je privatno podučavao.

Tijekom dvije godine (od 1524. do 1525.), sveti Ignacije je prosio novac za svoj studij sjedeći na stubištu bočne kapele u crkvi Santa María del Mar koja je jedan od najistaknutijih primjera katalonske gotičke arhitekture. Sagrađena je između 1329. i 1383. godine. Na blagdan sv. Ignacija, 31. srpnja 2016. godine na mjestu gdje je sveti Ignacije sjedio i molio za pomoć, izgrađena je kapela, a uz nju i brončana skulptura ovoga sveca. Djelo je to katalonskoga kipara Lau Feliua.

Stoga, kad god vas put dovede u Barcelonu, obvezno slijedite korake svetoga Ignacija od Carrer De Sant Ignasi (Ulica svetog Ignacija) do crkve Santa María del Mar. Osim toga, na istom mjestu možete posjetiti i mnoštvo lokalnih restorana, knjižara i različitih društveno-kulturnih sadržaja.