Početna stranica » Sretan rođendan, Benedikte!

Sretan rođendan, Benedikte!

147 pregleda

Papa emeritus Benedikt XVI. danas, 16. travnja, slavi 93. rođendan. Sa sigurnošću možemo reći da neće biti nikakvih posjeta čestitara ili posebne proslave. Potvrdio je to i njegov osobni tajnik i prefekt Papinskoga domaćinstva nadbiskup Georg Gänswein, govoreći o načinu proslave. „Kako živimo svjevrsni ‘arresto domiciliare’, kućni pritvor, kao i toliki drugi ljudi u Italiji, naravno neće biti nikakvih posjeta. Ali hvala Bogu, svi smo dobro. Ipak, učinit ćemo ovaj rođendan svečanijim – od svete mise, objeda i čitava toka dana. Sve ćemo prilagoditi rođendanu”, izjavio je Gänswein i dodao kako će Benedikt na dar primiti i svoju novu biografiju iz pera njemačkoga novinara koji je ranije bio ateist, a nakon intervjua pape Benedikta postao katolikom, Petera Seewalda: „Htio je ovih dana osobno uručiti primjerak ove knjige Papi emeritusu. Nažalost, onemogućila je to pandemija virusa. Stoga ćemo mi ovo veliko djelo (na 1100 stranica!) uručiti ovaj dar slavljeniku. Naravno, Benedikt ne zna za ove naše planove. Njegovo će iznenađenje biti veliko koliko i njegova radost!”

Zadnjih godina, otkako je najavio umirovljenje od službe rimskoga biskupa, Benedikt XVI. stanuje u nekadašnjem samostanu Majka Crkve što ga je 2000. godine dao izgraditi sveti Ivan Pavao II. za redovnice jedne klauzurne družbe, u sklopu vatikanskih vrtova, i ondje se posebno posvetio molitvi. Stoga i mi izdvojimo nekoliko trenutaka i izmolimo Bogu molitvu za njega, uz njegov rođendan.

Papa Benedikt XVI., krsnim i građanskim imenom Joseph Aloisius Ratzinger, rođen je 16. travnja 1927. godine u mjestu Marktl am Inn u Njemačkoj. Za svećenika je zaređen na Petrovo 1951. godine, a za biskupa 28. svibnja 1977. godine. U kardinalski zbor Katoličke Crkve primljen je samo mjesec dana poslije, 27. lipnja.

Ovih dana vjernici i svijet još će se jednom sjetiti po mnogomu izvanrednoga pape Benedikta XVI. Naime, već 19. travnja obilježava se 15. obljetnica njegova izbora za poglavara Katoličke Crkve. Njegovo je papinstvo zaključeno 28. veljače 2013. godine odreknućem od službe.