Početna stranica » Sol zemlje i svjetlo svijeta

Sol zemlje i svjetlo svijeta

204 pregleda

Poput gline u ruci lončara, život je svakoga od nas u ruci Onoga koji nam je udahnuo dah života. Posude smo, glinene i krhke, koje u sebi čuvaju darovano blago. Ljepota je upravo u spoznaji te krhkosti jer tek tada, osjećajući vlastitu nemoć, dopuštamo Duhu Svetomu djelovati u našim životima.

Strah od neuspjeha u ostvarivanju osobnih želja i poticaja nije spriječio dvije mlade djevojke započeti nešto sasvim novo. Marijeta Martić i Emina Dabo Hunjak nazivaju se katoličkim influencericama, a iza njihovih profila na društvenim mrežama pod nazivom Chance to walk (Prilika za hod) stoji veliki broj katoličkoga sadržaja kojemu je cilj potaknuti mlade da odgovore na vlastita pitanja traže na pravome mjestu – u Bogu i s Bogom.

U svijetu konzumerizma koji vrijednost mjeri isključivo po ambalaži, evanđelje koje nosi ruho ljubavi i žrtve nije dobrodošlo, a baš takvomu svijetu ono je prijeko potrebno. To su prepoznale Emina i Marijeta koje su odlučile prkositi pravilima modernoga društva i umjesto standardnih TikTok videa, slika i drugih sadržaja koji promoviraju ljudsko tijelo i ugodu, objavljuju duhovni sadržaj.

Njihovo poznanstvo započelo je na Laudato televiziji, a projekt puno ranije. Kako same svjedoče, projektu je prethodilo osobno obraćenje i želja pronositi Krista i njegovo evanđelje mladima. Razmjenjujući ideje, shvatile su da imaju isti cilj i odlučile iskoračiti u nepoznato uputivši se u jednu novu pustolovinu.

Bog sa svakim od nas čini nešto novo. Zato su naša poslanja uvijek originalna i koliko god slična bila, ne ostvaruju se na isti način. Bog traži nove putove kako bi došao do svakoga čovjeka. Jedan od tih putova svakako mogu biti društvene mreže i mediji. U moru ponuda mladi sada mogu pronaći i Chance to walk Instagram i Facebook profile te YouTube kanal koji prenose bogati katolički sadržaj. A spoznavši čije su kćeri, Kingsice, kako se same vole nazvati, osnovale su i molitvenu zajednicu za djevojke, pod nazivom „King’s daughter” (Kraljeva kći) te kućnu molitvenu zajednicu „Sv. Marko Križevčanin” unutar zajednice mladih Božja pobjeda čije su vanjske članice. Vlasnice su branda „King’s daughter”, odjeće s vjerskom porukom kojom žele ponuditi vrijednosnu poruku, vjersku, ali i biti moderna. Također vode firmu za digitalni marketing, vode društvene mreže raznim klijentima te su stalno u nekim zanimljivim projektima, najčešće je riječ o nekim snimanjima, kampanjama ili voditeljskom angažmanu.

Kada stvaraju sadržaj za društvene mreže, polaze od vlastitoga iskustva. Trude se razumjeti emocije i situacije u kojima se mladi nalaze i kroz koje prolaze. Stoga im je važno nastupiti otvoreno i iskreno kako bi sadržajima ohrabrivale, poticale i jačale nadu i vjeru, a sve to preko Božje riječi. Tekstovi i videoprilozi nadahnuti su Svetim pismom, duhovnom katoličkom literaturom, duhovnim vježbama i seminarima, a veliku duhovnu potporu daju im i zajednice čije su članice te katolički vjeronauk za mlade.

Budući da je važno čuti što mlade doista zanima i muči, često postavljaju ankete kako bi u skladu s odgovorima odabrale teme. Jedna od važnijih tema kojoj često posvećuju pažnju je uloga žena u društvu i obitelji.

Videopriloge vole snimati u prirodi, a kada im vrijeme to ne omogućava, snimanje organiziraju u stanu. Gosti su različitih profesija i životnih opredjeljenja koje veže isti cilj – Isus Krist. Tako se među ovim videoprilozima mogu pronaći razne teme poput jačanja identiteta djeteta Božjega, rješavanje konflikta u odnosima, ostvarivanje talenata, poticaji za pokretanje vlastitoga poduzetništva i razne druge teme koje su mladima zanimljive i aktualne.

Ideje za nove projekte ovim mladim i odvažnim djevojkama ne nedostaje. U pripremi su radionice za žene i majke, a na jesen bi trebala biti gotova i knjiga.

Priča ovih mladih djevojaka započela je samo s idejom u srcu i vjerom u Boga i Njegovu pomoć. Uz financijske probleme, otežavajuće je bilo i to što drugi nisu vjerovali u njihov uspjeh. A kako su uspjele, odgovorile su same: „Tako što smo uzele svoj život u svoje ruke. Povjerovale da smo djeca Božja i da Gospodin ima plan za nas, taj plan usadio je u naše srce, a to je ona sitna iskra, ona želja da idemo za onim što nas raduje. Slijedite tu iskru jer Bog vam je dao sve što vam je potrebno da njome rasvijetlite djelić svog, a možda i još nečijeg svijeta.”