Početna stranica » Sodoma uništena meteorom

Sodoma uništena meteorom

126 pregleda

Skup arheologa vjeruje da su otkrili dokaze o traumatičnim događajima koji su doveli do uništenja Sodome. Nalazi objavljeni u časopisu „Nature Scientific Reports” ukazuju na to da je uništenje izazvala svemirska stijena koja se probila kroz atmosferu i eksplodirala iznad grada, stvarajući zračni prasak.

Istraživanje je provedeno u Tall el-Hammamu, mjestu za koje se vjeruje da je biblijska Sodoma, kroz razdoblje od 15 godina. „Daily Caller” izvještava da je tim identificirao debeo sloj uglja, pepela, rastopljene opeke i rastopljene keramike. Za topljenje građevinskog materijala toplina je morala prelaziti 2.000 stupnjeva Celzijusa. Kako u to doba nije bilo načina da se umjetno generira tako ogromna temperatura, stručnjaci su počeli tražiti prirodna objašnjenja.

Slijedeći teoriju o meteorskom zračnom udaru, tim je upotrijebio internetski kalkulator utjecaja koji je pokazao da dokazi odgovaraju tom scenariju. „The Daily Beast” tvrdi da je zračni udar usporediv s onim koji se dogodio u Tunguskoj u Rusiji 1908. godine. Tunguski zračni udar izravnao je 80 milijuna stabala na površini od 830 četvornih kilometara. Događaj bi također bio sličan utjecaju koji je uklonio dinosaure, ali u manjim razmjerima.

„The Conversation” izvješćuje da se detonacija morala dogoditi oko 2,5 milje iznad zemlje. Čak i na toj udaljenosti eksplozija bi stvorila udarni val koji bi izravnao većinu zgrada Sodome. Nitko od stanovnika ne bi preživio početnu eksploziju ili temperature topljenja stijena koje su uslijedile. Ova teorija se proteže i do Jerihona, koji se nalazi samo 14 milja od ovog mjesta. Sada se tvrdi da je ovaj isti zračni udar mogao sravniti slavne Jerihonske zidove.

Izvješće bi moglo objasniti i zašto je više od 100 drugih naselja u regiji napušteno. Udar je mogao ispariti dio Mrtvog mora, što bi bacilo toksične razine soli na kopno. Ova sol, za koju je u nekim uzorcima utvrđeno da je koncentracija čak 25%, generacijama bi devastirala poljoprivredno zemljište. Ta teorija se tek treba dokazati. Uz malo oborina u sušnoj pustinjskoj klimi, bilo bi potrebno mnogo više vremena za ispiranje soli. Kada bi poljoprivreda bila ugrožena, društvo bi prestalo funkcionirati. Procjenjuje se da bi regija bila neprikladna za naseljavanje gotovo 600 godina.