Početna stranica » Slavlje u dvorcu

Slavlje u dvorcu

206 pregleda

Selo što je ležalo u podnožju dvorca probudila je vika dvorskoga glasnika koji je na trgu čitao proglas. „Naš cijenjeni gospodar poziva sve svoje dobre i vjerne podanike na rođendansko slavlje. Svakomu će biti uručeno ugodno iznenađenje. Od svakoga se, međutim, traži mala usluga: sudionici slavlja neka budu tako ljubazni i donesu malo vode kako bi se napunio prazni dvorski spremnik za vodu…”

Glasnik je obavijest više puta ponovio, a onda se okrenuo i u pratnji čuvara vratio u dvorac. U selu su se zaredale najrazličitije priredbe. „Što opet hoće taj tiranin? Ima dovoljno slugu, neka mu oni napune bunar… ja ću donijeti čašu vode i dosta!”

  • „Ali čekaj! Uvijek je bio dobar i velikodušan! Ja ću mu donijeti vedro vode!”
  • „Ja ću donijeti… naprstak vode.”
  • „Ja ću napuniti… bačvu!”

Na dan rođendanskoga slavlja, ujutro se mogla vidjeti čudna povorka kako uzlazi prema dvorcu. Jedni su svom snagom gurali veliku burad, drugi soptali noseći velike kante pune vode. Treći su pak, izrugujući se svojim suseljanima, nosili male staklenke ili čaše na poslužavniku.

Kad je povorka ušla u dvorište, svaki je uzvanik izlio svoj dar u veliki spremnik, svoj sud odložio u kut i veselo se uputio u svečanu dvoranu.

Tu su ih čekala razna jela i pića, a glazba i ples su se neprestano orili i vili. Uvečer se gospodar dvorca ljubazno zahvalio svim uzvanicima i povukao u svoje odaje.

„A obećano iznenađenje?”, negodujući su mrmljali neki pomalo razočarani gosti. Drugi su izražavali radost i zadovoljstvo: „Naš gospodar darovao nam je najraskošnije slavlje!”

Svaki je uzvanik pri odlasku svratio po svoju posudu. Tad su dvorcem počeli odjekivati krici radosti i ljutnje.

Posude su bile pune zlatnike!

„Ah! Da sam ponio više vode…”

Bruno Ferrero

Dajte i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti.” (Lk 6, 38)