Početna stranica » Skupština Ujedinjenih naroda o okolišu

Skupština Ujedinjenih naroda o okolišu

111 pregleda

U Keniji, u Nairobiju, od 11. do 15. ožujka održava se Četvrta skupština Ujedinjenih naroda o okolišu. 

Delegati iz 193 države članice Ujedinjenih naroda, ministri, predstavnici nevladinih organizacija i voditelji multinacionalnih kompanija raspravljaju o ekološkim pitanjima s ciljem povećanja napora kako bi se spasio planet od klimatskih promjena i prekomjernog iskorištavanja bogatstava. Razgovarat će se o novim tehnologijama i osobito o geoinženjerstvu kao mogućim rješenjima za prekomjernu proizvodnju ugljičnog monoksida, o smanjenju potrošnje, rasipanju hrane, isključenju ugljena iz gospodarstva i o onečišćenju mora plastikom.

Papa Franjo koji je uvijek bio osjetljiv na temu poštovanja zajedničkog doma kojoj je posvetio encikliku „Laudato sì“, prije nekoliko je dana, primajući u Vatikanu sudionike Konferencije o religijama i održivom razvoju, istaknuo potrebu „ekološkog obraćenja” sadašnjeg svijeta, izvještava Vatikanski radio.

„Plastic Free Oceans”, izbaciti plastiku iz naših mora, pod tim motom jedna od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, World Wildlife Fund pokrenula je međunarodnu akciju za ubrzavanje zabrane plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u Europi. Eva Alessi, odgovorna za održivost u talijanskom ogranku spomenute organizacije, kao cilj skupštine u Nairobiju istaknula je postizanje novog dogovora kojim će se rješavati sva pitanja okoliša, od klime do biološke raznolikosti, te prekomjernog iskorištavanja sredstava na koordiniran i konstruktivan način, a ne više rascjepkan kao što je to bilo do danas. Prema posljednjem izvještaju World Wildlife Funda, svake se godine u svijetu baci oko 100 milijuna tona plastike, a godišnje oko 9 milijuna tona završava u našim oceanima.