Početna stranica » Simbolika kukaca u kršćanskoj umjetnosti

Simbolika kukaca u kršćanskoj umjetnosti

364 pregleda

U povijesti kršćanske umjetnosti, slikari su gotovo uvijek prikazivali likove svetaca. Ponekad se uz njih naslika i neka životinja, primjerice janje, koje simbolizira Krista, janje Božje, ili goluba, koji simbolizira Duha Svetoga. No, uglavnom je nepoznato da su neki kršćanski umjetnici uz likove svetaca slikali i neke kukce. Ni oni nisu naslikani zbog sebe samih, nego zbog simbolike koju u sebi nose.

Evo najčešćih kukaca na slikama svetaca, s posebnim naglaskom na bubamari. 

Mušica

Ne začuđuje što je mušica simbol zla, grijeha i smrti. Na nju se kroz povijest gledalo kao prenositelja bolesti, donoseći propast za tijelo i dušu.

Osa

Ovaj kukac još jedan simbol zla. Budući da ubada ljude, savršen je prikaz Sotone i njegovih žalaca kojima bodu čovjekovu dušu.

Leptir

Vjerojatno najčešće ilustriran kukac u kršćanskoj umjetnosti jest leptir. Njegova čudesna preobrazba od gusjenice do leptira često simbolizira uskrsnuće. Također, leptir je simbol nade, ljepote i novoga života.

Crv

Crvi su u umjetnosti prikazivali raspad duše, smrtnost i zlo. Savršen je znak za duhovnu trulež, jer se crvi hrane na mrtvim tjelesima.

Bubamara

Izgled ovoga kukca ljudima je uglavnom dopadljiv. Bubamara predstavlja obnovu i ozdravljanje. Pozitivna simbolika bubamare ogleda se već u njezinu imenu. Engleski izraz „ladybug“ dolazi kao skraćenica za „Our Lady’s bug“, odnosno „Gospina buba“. Tako se i na njemačkom jeziku ona zove „Marienkäfer“. Prema tradiciji, seljani su, radeći na polju, vjerovali da im je Gospa Marija poslala bubamaru (zbog korisnosti u poljoprivredi), pa su je prema njoj i nazvali. Zanimljivo, njemački evangelisti su s vremenom blago modulirali ovaj izraz, pa bubamaru zovo „Gospodinovom bubom“, kako bi izbjegli ikakvu povezanost s Blaženom Djevicom Marijom.

Bubamare se i u suvremeno doba koristi kao simbol sreće. Najraniji prikaz bubamare u tom svjetlu star je 20 000 godina – izrezbaren u komadiću mamutove kljove, koji se vjerojatno nosio kao privjesak oko vrata. Pripadao je, dakako, ljudima kamenoga doba, a pronađen je u Francuskoj. Inače, u Francuskoj je uvriježeno vjerovanje kako bubamara neoženjenom muškarcu proriče skorašnju ženidbu. S druge strane, djevojke koje su nestrpljive, čekajući udaju, pa bubamaru postave na vrh svoga kažiprsta. Svaka sekunda do njezina polijetanja nosi jednu dodatnu godinu čekanja do udaje.