Početna stranica » Šetnja u prirodi kao dopunski tretman

Šetnja u prirodi kao dopunski tretman

66 pregleda

Šetnja kroz prirodu oduvijek se smatrala zdravom, a sada to potvrđuje i medicina. Škotski liječnici počinju propisivati izlete na otvorenom kao tretman za mnoge kronične ili iscrpljujuće bolesti.

Krajem prošle godine liječnici sa Shetlandskih otoka u Škotskoj osnovali su zdravstveni odbor koji će biti zadužen za izdavanje liječničkih recepata za liječenje prirodnim lijekovima, kao što su primjerice školjke. Liječnici opće prakse vjeruju da su aktivnosti u prirodi, odnosno na otvorenome korisne u slučaju mnogih duševnih bolesti, dijabetesa, srčanih bolesti i stresa.

Pacijenti koji dobiju prirodni recept imat će kalendare s planiranim aktivnostima i kartama za šetnje, a koje će urediti Društvo za zaštitu ptica. Između ostaloga, ovo društvo nudi informacije o flori i fauni određenih ruta.

Priroda može imati neposredan i vidljiv učinak na tijelo što može pozitivno utjecati i na mentalno zdravlje. U roku od samo nekoliko minuta postotak daha postaje niži, otkucaji srca su sporiji, a krvni tlak se smanjuje i manje se znojimo. Koncentracija biva obnovljena ili „resetirana”. Hormoni stresa se smanjuju kao i razina glukoze. U svakom slučaju, prirodni tretman će itekako poboljšati naše zdravlje.