Početna stranica » Sedam lekcija za život iz planinarenja

Sedam lekcija za život iz planinarenja

161 pregleda

Mudrost koju stječemo penjući se uz planinu može se uspješno primijeniti u nizinama dok se suočavamo s izazovima svakodnevnog života. Za neke ljude odmor je vrijeme izležavanja na plaži; za druge je to prilika za otkrivanje stranih kultura ili novih kuhinja. Za razliku od njih, ja pripadam velikoj skupini ljudi koji ne mogu zamisliti ljeto bez dobrih cipela za planinarenje, ruksaka i penjanja na planinu.

Budući da još nisam iskusan planinar, biram niže planine i lakše rute. Međutim, sa svakim vrhom na koji se popnem sve više shvaćam da se mnogi savjeti koje dobijem na planini od svojih iskusnijih prijatelja mogu uspješno primijeniti u nizinama, u izazovima svakodnevnog života.

A ovo su neki od njih:

1. Pripremiti se

Pogledajte kartu i procijenite svoju rutu. Pripremite hranu, vodu i nešto što će vas zaštititi od kiše, čak i ako ne vidite niti jedan oblak. I napunite telefon. To je puno stvari. Ni za jednu od njih nije zajamčeno da će biti 100% učinkovita. Međutim, bez njih se putovanje može pokazati kao potpuni promašaj. Kada započinjete nešto novo (posao, odnos, prehrana itd.), isplati se izvršiti potrebne pripreme. Istražite što je više moguće, čitajte o tome i razgovarajte o tome. Sve će vam to pomoći da se osjećate sigurnije na svom životnom putu.

2. Nosite samo ono što vam zaista treba

U planinama se svaki dodatni kilogram može osjećati kao da teži barem pet puta više. Dok punim ruksak, tri puta pregledavam svaku stavku, procjenjujući mogu li preživjeti nekoliko dana bez nje. Na kraju, biram samo ono što je apsolutno potrebno. Dobro je povremeno pregledati svoju životnu prtljagu iskustava. Provjerite koje su predrasude i stereotipi teški poput olova. Postoji li možda velika potreba za opraštanjem koja se nadvija nad vama i izaziva strah i tjeskobu? Želite li doista svu ovu prtljagu nositi na leđima?

3. Pratite svoj ritam

U početku mi je cilj bio ići u korak s mojim kolegama planinarima. Učinak je bio žalostan! Nakon prvog strmog uspona dahtao sam poput lokomotive, negodujući zbog svoje odluke ići tom stazom. Sve se promijenilo kada sam počeo hodati tempom koji odgovara mojim sposobnostima. Zahvaljujući ovoj promjeni, svaki sljedeći izlet za mene je bio radost, a ne kušnja. Sjetim se ovoga svaki put kada iskosa pogledam nekoga koga poznajem a tko postigne cilj o kojemu i ja sanjam. Gubitak nekoliko kilograma, učenje jezika ili trčanje 10 kilometara – sve će biti lakše ako se prestanem uspoređivati ​​s drugima.

4. Djelujte unatoč strahu

Pogled na lance koji pomažu popeti se na strme stijene, ljestve preko slapova ili zvuk nadolazeće oluje. Sve nabrojano izaziva u meni strah i predlaže mi jednostavno rješenje – ne čini ništa. Sjedi i čekaj. Samo… zašto? Tlo neće odjednom postati ravno, a olujni oblaci neće se raspršiti u tren oka. Čekanje na trenutak da strah prođe nema smisla. Ostaje samo jedna mogućnost, a to je unatoč strahu krenuti naprijed. Oprezno, s promišljanjem, ali krenite naprijed. Ponekad izazovi svakodnevnog života izazivaju slične strahove, osobito kada moramo učiniti nešto novo. No, umjesto čekanja da se prestanemo bojati, počnimo raditi ono što trebamo. Malo po malo. Što je s mojim strahom? Odlazi.

5. Procijenite svoje mogućnosti

Iako vam hodanje unatoč strahu omogućuje pomaknuti vlastite granice, dobro je zapamtiti da nije sve moguće. Bez obzira što sam se suoči sa strahom od lanaca koji će mi pomoći da se popnem na jednu planinu, nije vrijeme za početak penjanja na drugu. Budući da još uvijek ne mogu fizički izdržati rutu planiranu za 9 sati, nema smisla baciti se na 12-satnu rutu s teškim ruksakom. Kao i u životu. Ima li smisla preuzeti dodatne odgovornosti na poslu, iako jedva ispunjavam svoje sadašnje? Ili platiti članstvo u teretani s tri termina tjedno kada jedva imam slobodno popodne?

6. Zaustavite se kako bi pogledali oko sebe

Ako trčite velikom brzinom samo da biste što brže stigli do cilja, lako je propustiti ono najljepše u planinama: poglede. Morate biti pažljivi: prostor između drveća koji otkriva panoramu od kojega zastaje dah možda se neće ponoviti! Kada se suočite sa zadatkom, lako je usredotočiti se na stjecanje novih vještina, provjeru zadataka ili provedbu plana. Što će biti ako se s vremena na vrijeme zaustavite kako biste došli do daha i zapitate se čini li vas to što radite sretnim? Možda ćete se iznenaditi kad otkrijete da tražite nešto što vam je već nadohvat ruke.

7. Provjerite jeste li skrenuli s puta

Nedavno sam nekoliko puta nailazio na loše označene staze. Ponekad na raskrižju uopće nije bilo znaka; nekada je staza vodila širokim, istrošenim putom, dok odjednom ne postane usko. Usredotočen na poduzimanje sljedećih koraka, ponekad i nakon nekoliko stotina metara, shvatio bih da već dugo nisam naišao na oznaku staze. Okretanje i traženje pravog puta oduzelo je mnogo vrijedne energije. Prilikom izvršavanja zadataka dobro je povremeno provjeriti jeste li doista na pravom putu. To će vas spriječiti od dolaska u situacije u kojima se morate opravdavati kako ste mislili da ste dobro postupili.

 

Agnieszk Huf