Evo jednog od mnogih sjajnih recepata naše s. Anđelke Jakovljević
Potrebni sastojci za rolatiće:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
1 žlica ulja
na vrh noža praška za pecivo
100 g crvene marmelade (od jagoda ili malina)
Potrebni sastojci za kremu:
4 žumanjka
120 g šećera i 1 vanilija
100 ml bijelog vina
50 ml soka od naranče
50 ml likera od naranče
600 ml slatkog vrhnja
1 tegla gotovih naranči ili mandarina
Za ukrašavanje:
slatko vrhnje
ušećerene višnje
naranče
Priprema: Prvo ispecite biskvit za rolatiće. Pećnicu ugrijte na 180 °C. Dva veća lima namažite maslacem i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje. Jaja razdvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg dodajući šećer, a na kraju dodajte žumanjke i žlicu ulja. U brašno pomiješajte prašak za pecivo i laganim miješanjem spojite s pjenom od jaja. Smjesu izlijte u dva pripremljena lima i lopaticom poravnajte da bude u jednakom sloju po cijelom limu. Stavite u vruću pećnicu i pecite dok biskvit lagano porumeni. Treba pripaziti da se biskvite ne zapeče previše jer mora ostati mekan i savitljiv. Pečen biskvit istresite na kuhinjsku krpu ili papir pa ga odmah savijte u roladu. Kad se ohladi premažite ga marmeladom i ponovno savijte.
Za kremu dobro umutite žumanjke sa šećerom da smjesa naraste i zapjeni. Vino, zajedno sa sokom od naranče, stavite na peć da se dobro zagrije pa ga ulijte u žumanjke. Zatim kremu stavite na peć u vodenu kupelj i kuhajte je na pari oko 5 minuta neprestano miješajući. Kad je kuhana ostavite sa strane da se hladi.
Rolatiće tanko izrežite i njima obložite zdjelu ili kalup. Želatinu namočite u hladnu vodu. Slatko vrhnje umutite u šlag. Liker od naranče samo malo zagrijte na peći, a zatim želatinu izvadite iz vode i stavite u zagrijani liker te miješajte da se želatina sasvim otopi. U kremu najprije umiješajte želatinu, a potom slatko vrhnje. Odmah jedan dio kreme stavite u kalup preko rolatića, zatim poredajte kriščice naranče i opet kremu pa red rolatića. Tako slojevito redajte dok ne ispunite kalup. Na površini neka budu rolatići.
Stavite šarlotu u hladnjak da se krema dobro stisne, a prije posluživanja je istresite na tanjur na kojem ćete je poslužiti. Šarlotu ukrasite slatkim vrhnjem, višnjama i kriščicama naranče te poslužite.
* * *
Vašu kuhinju će svakako obogatiti popularna knjiga recepata “Kuhinja bez zidova“.. Naručite svoj primjerak odmah i uživajte u ukusnim i provjerenim jelima iz kuhinje sestre Anđelke Jakovljević.