Početna stranica » Samostan u Gučoj Gori proglašen nacionalnim spomenikom

Samostan u Gučoj Gori proglašen nacionalnim spomenikom

161 pregleda

Četrnaesta sjednica Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 26. listopada a na njoj su proglašena dva nova nacionalna spomenika u BiH.

Odlukom Povjerenstva stambeni objekt u Alipašinoj ulici u Sarajevu i franjevački samostan u Gučoj Gori kod Travnika proglašeni su novim nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine. Odluku su donijeli predsjedatelj Povjerenstva Zoran Mikulić te članovi Faruk Kapidžić i Anđelina Ošap Gaćanović.

Iako je prošlo stoljeće i pol od izgradnje samostana, pogled na zdanje iz daljine ostao je kao i na starim slikama. Samo asfalt, modernije kuće i zvuci osobnih automobila te poljoprivrednih strojeva remete idiličnu sliku ovoga kraja kojeg krasi neoromanička crkva s dvama zvonicima. Bolji poznavatelji ovoga zdanja znaju kako je nekoć postojala crkva s jednim zvonikom koja je u rekonstrukciji zamijenjena novim Vancaševim projektom prije više od 120 godina.

Na podizanju samostana i crkve u Gučoj Gori osobito je radio, tada nadasve poznati, fra Marijan Šunjić koji je dao i osnovnu arhitektonsku ideju za zdanje. Građen je po uzoru na tradicionalnu arhitekturu ovoga tipa: tri stambena krila zajedno s crkvom zatvarala su samostanski klaustar. Nakon izgradnje ovo je bilo najveće zdanje u Bosni, a isticalo se i svojom ljepotom jer je 58 stupova okruživalo klaustar, zgrada je bila dvokatna, bijela i čista, a okolo su se nalazili zeleni vrtovi, njive i gajevi. Odmah po izgradnji u samostan je smješteno niže franjevačko učilište, a kasnije i franjevačka gimnazija (probandat) te jedno vrijeme novicijat.