Početna stranica » Rumunjska: Nacionalni dan svijesti o nasilju nad kršćanima

Rumunjska: Nacionalni dan svijesti o nasilju nad kršćanima

123 pregleda

U lipnju ove godine vlada u Rumunjskoj usvojila je zakon kojim je proglašeno da će se 16. kolovoza obilježavati Nacionalni dan svijest o nasilju nad kršćanima.

Toga će dana sve najvažnije zgrade u Rumunjskoj, poput Palače parlamenta u Bukureštu, biti obasjane, a diljem zemlje slavit će se religijski obredi kako bi se izrazila solidarnost i bratstvo s onima koji su u progonstvu, prenosi Hrvatska katolička mreža. Ovaj je datum Rumunjska izabrala jer se 16. kolovoza također obilježava blagdan rumunjskih mučenika Brâncoveanu, oca četvorice sinova koji su pretrpjeli mučeničku smrt 1714. godine u Carigradu.

Veleposlanik Rumunjske pri Svetoj Stolici Liviu-Petru Zăpârțan, poručio je kako je ovo poruka bratstva koja je u suglasju s porukom Pape o ljudskom bratstvu – poruka o tome da moramo pronaći poveznice neovisno o religijskom opredjeljenju jer smo svi sestre i braća, piše Rome Reports, a prenosi Hrvatska katolička mreža. Stoga je cilj ovoga obilježavanja buđenje svijesti o dramatičnoj situaciji u modrenom svijetu, rekao je veleposlanik Zăpârțan.

U izvješću organizacije Pomoć Crkvi u potrebi (ACN) iz 2017. navodi se kako su kršćani najugroženija religiozna skupina na svijetu, te su žrtve najmanje 75 % svih religiozno motiviranih nasilja i ugnjetavanja.

Organizacija Open Doors  je u siječnju predstavila izvještaj World Watch List 2020 u kojemu, između ostaloga, stoji da je u svijetu oko 260 milijuna kršćana progonjeni, a da je stanje izrazito kritično u Sjevernoj Koreji i Sahelu. Nadalje se navodi kako su kršćanske obitelji izložene prijetnjama smrću te da je zabilježeno više od osam tisuća slučajeva zlostavljanja žena utemeljenoga na vjerskoj diskriminaciji.

Kako prenosi Hrvatska katolička mreža, u izvješću stoji da je dnevno u prosjeku osam kršćana ubijeno zbog svoje vjere, a 23 silovano ili seksualno uznemiravano. Svakoga su tjedna napadnute otprilike 182 crkve ili kršćanske zgrade, a 276 kršćanskih domova biva spaljeno ili uništeno dok se na mjesečnoj bazi oko 309 kršćana nepravedno zatvori zbog svoje vjere.