Rosopas je zeljasta trajnica kojoj iz čvrstoga korijena izraste razgranata stabljika visoka i preko 70 cm. Listovi su modrozeleni, perasto razdijeljeni, po rubu naborani. Cvate od travnja do studenoga, a cvjetovi su zlatnožuti, skupljeni u rahle cvatove. Svi dijelovi biljke, uključujući i korijen, sadrže žuti mliječni sok. Zbog velike ljekovitosti uzgaja se mnogo u Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Vrlo je rasprostranjena biljka u Hrvatskoj, voli plodno, vlažno tlo i polusjenu. Nalazimo ga po okućnicama, na ruševinama, uza živice i ograde.
Ljekovita svojstva i primjena: U ljekovite svrhe bere se cijela biljka, najbolje početkom ljeta, i suši u hladu. Sadrži mnoge ljekovite tvari. Podzemni dijelovi biljke bogatiji su alkaloidima nego nadzemni. Od svježe biljke rabi se njezin sok iz korijena, listova i stabljike. Rosopas liječi i pomaže kod niza bolesti: čisti krv i pomaže njezino obnavljanje, liječi jetru i žuticu, pomaže kod leukemije; preporučuje se kod probadanja i pečenja pri mokrenju, hemoroida, drhtanja udova, zloćudnih kožnih oboljenja i oteklina, kurjih očiju, bradavica i neizlječivih lišajeva, uklanja dlakavost lica, nogu i ruku kod žena, liječi sivu mrenu, a pjege u očima potpuno nestanu pa naočale nisu više potrebne.
Čaj od rosopasa: U šalicu vrele vode staviti do vrha punu malu žlicu listova, stabljike i korijena rosopasa, ostaviti pet minuta poklopljeno, procijediti, dodati malu žlicu švedske gorčice i popiti toplo i na gutljaje. Tijekom dana popije se samo jedna šalica. Kao lijek za jetru i kod loše probave piti 3 dana, triput dnevno, kuru čaja: jednu čajnu žličicu rosopasa prelije se šalicom vrele vode, ostavi 5 minuta, procijedi te popije toplo i na gutljaje.
Čajna mješavina: Mješavina dvije čajne žlice jednakih dijelova listova rosopasa i kadulje (umjesto kadulje mogu se uzeti cvjetovi i listovi bazge) prelije se s ¼ l kipuće vode, ostavi 10 minuta i procijedi. Dnevno se piju najviše 3 šalice čaja, kao lijek koji brzo liječi žuticu i vodenu bolest.
Čajna mješavina: Dvije čajne žlice mješavine od po 2 dijela rosopasa i metvice te po jedan dio kima i pelina prelije se ¼ l kipuće vode, ostavi 15 minuta i procijedi. Pijemo dnevno po 2 šalice, po potrebi, ili se čajem provodi kura u trajanju od 2 do 3 tjedna, kao lijek za crijevne, želučane i žučne tegobe.
Kupelj: Uvarkom rosopasa pravimo kupelj i ostajemo u kadi 20 minuta. Tim kupkama liječimo drhtanje udova.
Vino i rosopas: U ½ l bijeloga vina stavimo 50 g svježega rosopasa (zajedno s korijenom) i ostavimo 2 – 3 sata. To vino popijemo polagano, u malim gutljajima, kao lijek kojim uspješno liječimo žuticu, žuč, jetru i bubrege.
Mast s rosopasom: Pregršt sitno nasjeckanoga svježeg rosopasa stavi se u 200 g svinjske masti, kuha 10 minuta, ostavi preko noći i ujutro procijedi. Mašću se mažu očni kapci, čime se liječi slab vid koji nastaje uslijed slabe probave i neuredne stolice.
Sok od rosopasa: Sve dijelove svježega rosopasa iscijedimo i dobijemo žuti sok kojim mažemo kurje oči, kvrge od gihta, bolna mjesta od gihta i reume, kožne bolesti, zaustavljamo rast guše, uklanjamo dlake kod žena s lica i udova. Sok se može miješati u jednakom omjeru s rakijom. Tom se mješavinom mažu osjetljiviji dijelovi, pa čak i gornji očni kapci, ali uz najveći oprez. Pri uklanjanju dlaka mora se istodobno piti dnevno još litra čaja od koprive i uzimati kupke od preslice. Bradavice koje često viđamo po rukama i s vremenom se umnažaju umoče se 20 minuta u slanu vodu, osuše i potom namažu svježim sokom rosopasa. To se ponavlja dok bradavice ne postanu crne.
Svježi listovi rosopasa: Ako se pojavi siva mrena na očima, navečer se uzme svježi list rosopasa, malo istuca, stavi kao oblog na oči i dobro zaveže te ostavi preko noći. Po noći se može staviti novi svježi list rosopasa. Umjesto svježih listova rosopasa mogu se očni kapci i oko njih namazati žutim svježim sokom rosopasa, ali treba paziti da sok ne uđe u oči jer jako peče.
Tinktura rosopasa: Kapi rosopasa veoma je lako napraviti te je najdulji dio izrade čekanje kako bi se tinktura napravila. Kao bazu može se koristiti medicinski alkohol, rakiju ili votku. Rosopasove kapi potrebno je napraviti s dobro osušenim biljnim materijalom. Prvi korak je da staklenu teglu od 1 l napunimo rosopasom, ali ne odviše zbijeno i gusto. Zatim je rosopas potrebno preliti alkoholom, dobro zatvoriti teglu i promućkati mješavinu.
Teglu je potrebno ostaviti 2 – 3 tjedna na tamnom mjestu, s povremenim mućkanjem mješavine. Nakon što je dovoljno vremena prošlo, tinkturu ćemo procijediti i premjestiti u staklenu bočicu od tamnoga stakla. Preporučujemo bočicu s kapaljkom zbog lakšega doziranja kapi rosopasa, dok je rok trajanja tinkture do 6 mjeseci.
Pozor! Trudnice i dojilje ne smiju upotrebljavati pripravke biljke. Osim toga treba se pridržavati navedenih doza jer u slučaju predoziranja nastaju plikovi u ustima, mučnina, povraćanje, krvavi proljevi, oštećenje bubrega i kolaps.