Početna stranica » Rijeka: Održan Hod za život 2020.

Rijeka: Održan Hod za život 2020.

138 pregleda

U organizaciji Udruge Malaika u Rijeci u subotu, 27. lipnja okupilo se nekoliko stotina osoba na ovogodišnjem “Hodu za život”, u znak potpore životu kao temeljnom ljudskom pravu. Geslo ovogodišnjeg hoda je “Moja kultura je kultura života”. Ovogodišnja ruta prema promijenjenoj odluci Grada Rijeke iznosila je točno 150 m, a nakon hoda održan je prigodan glazbeni program. Barbara Brezinac Benigar je uime organizatora za Hrvatski katolički radio istaknula kako joj je srce puno: “Pored svih prepreka, uistinu je milost slaviti život u ovom gradu u kojem stalno imamo protuudare. Ovo je Božja milost! Stvarno je sve bilo idealno i lijepo. Pridržavali smo se svih naputaka od strane epidemiologa. Nakon hoda na Jelačićevom trgu održali  smo prigodan program gdje su ljudi pjevali i plesali unatoč vrućini i suncu!” Hodači su nosili transparente s natpisima “Život je najveća od svih vrijednosti, njemu su sve druge vrijednosti podređene“, “Živi i pusti druge da žive“, “Zanimljivo da su svi koji se protive životu već rođeni“, “Jednaka prava za nerođene“ i “Ljudski život započinje začećem – dokazala znanost“. Vijest o ovomu događaju prenijeli su mediji Hrvatske katoličke mreže u Hrvatskoj. 

Ipak, Nacionalna koordinacija “Hoda za život” nije zadovoljna organizacijom samoga događaja. Naime, u službenom priopćenju objavljenu u povodu održavanja riječkoga “Hoda za život”, istaknuli su kako niti udruga Malaika niti gospođa Benigar nisu dio nacionalne inicijative “Hod za život, obitelj i Hrvatsku” koja će se ove godine održati pod geslom “Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije”. “Ovim se putem ograđujemo od izjave gđe Benigar o silovanim ženama ili bilo čemu drugom. Stavovi gđe Benigar ne mogu se ni na koji način poistovjetiti sa stavovima miroljubivog Hoda za život koji izražava podršku nerođenom djetetu, njegovoj majci i ocu te svakom ljudskom biću”, stoji u izjavi. 

Osim toga, iz Nacionalne kordinacije “Hoda za život” poručili su kako se protive se medijskom ili političkom iskorištavanju silovanih žena koje su pretrpjele strašno fizičko i psihičko nasilje u važnoj raspravi o zaštiti prava na život svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti, te prava svake žene na znanstvene informacije o njezinom nerođenom djetetu: “Ovim putem na osobit način izražavamo ljubav i podršku žrtvama silovanja. Izražavamo podršku silovanim ženama koje smo posljednjih dana imali priliku čuti u hrvatskoj javnosti, a koje su imale snage zaštiti život svoga djeteta te izražavamo sućut svim onim ženama koje to nisu imale snage učiniti.Gospođi Benigar ponovno smo poslali zahtjev da prestane neovlašteno koristiti zaštićeni logo i vizualni identitet Hoda za život kako se aktivnosti njezine udruge, način rada u lokalnoj zajednici, te njezine izjave ne bi potpuno neopravdano povezivale s Hodom za život”, priopćili su iz Nacionalne koordinacije Hoda za život.”

Podsjećamo, u organizaciji Nacionalne koordinacije “Hoda za život” ove će godine on biti održan u Zagrebu, Splitu, Zadru, Imotskom, Sisku, Osijeku i Slavonskom Brodu. “Hod za život” u organizaciji Nacionalne koordinacije trebao je biti upriličen upravo 27. lipnja, ali je zbog sve većega broja zaraženih koronavirusom Covid-19 ovogodišnji “Hod za život” odgođen za predstojeću jesen.