Početna stranica » Rana kršćanska umjetnost na Malti

Rana kršćanska umjetnost na Malti

138 pregleda

Smatra se čak da su urezane biblijske scene jedinstvene u svijetu.

Republika Malta je otočna država u Sredozemnom moru koja se sastoji od nekoliko otoka i otočića od kojih su samo tri naseljena. Najveći dio stanovništva živi na ujedno i najvećem otoku koji nosi ime kao i sama Republika – Malta. U njoj živi manje od pola milijuna stanovnika, ali je, s obzirom na svoju površinu, jedna od najgušće naseljenih zemalja na svijetu.

Malteško se otočje nalazi nedaleko od Sicilije, te je manje od 300 km udaljeno od obale Afrike. Zbog svoga strateškoga položaja Maltom su tijekom povijesti vladale mnoge sile. Od 21. rujna 1964. Malta je neovisna od Velike Britanije, a od 1. svibnja 2004. godine postala je punopravna članica Europske unije.

Osim toga, ova je zemlja izrazito katolička i ima najveći postotak udjela rimokatolika. Službeni jezici su malteški i engleski, a od velike važnosti je i talijanski. Inače, talijanski je bio službeni jezik do 1934. godine.

O kršćanskoj povijesti na Malti ne zna se mnogo, osim o navodnom brodolomu svetog Pavla na tom otoku oko 60. godine. Međutim, zidovi katakombe stare 1 600 godina mogu pružiti tiho svjedočanstvo kršćanskoga života na Malti. Za maltešku je arheologiju vrlo značajna grobnica Hal Resqun i to zbog profinjene upotrebe ukrasa. Dekorativne sheme unutar katakombe oponašaju rimske arhitektonske motive, uključujući niz rebrastih stupova urezanih u stijenište grobnice.

Te je godine paleokršćanska katakomba ponovno otkrivena. Naime, krhotine sa zgrade obližnje međunarodne zračne luke na Malti prekrile su katakombu te je od tada bila zapostavljena. Ova je katakomba jedinstvena i po tome što uključuje dva prizora urezana u kameno „lice”. Scene tih reljefa uključuju ljudske i životinjske figure te nude vrlo rijedak uvid u ono što su rani kršćani na Malti razmišljali o smrti i zagrobnom životom. Smatra se čak da su urezane biblijske scene jedinstvene u svijetu.