Početna stranica » Psalam vapaja za spasenjem

Psalam vapaja za spasenjem

122 pregleda

Psalam 3 tužaljka je pred Bogom zbog brojnih tlačitelja, a može se podijeliti u tri strofe. Prva strofa sadrži opis nevolje (Ps 3,2-3). Navedena je opasnost od neprijatelja zbog čije brojnosti svi govore da ni Bog u tim okolnostima ne može donijeti spas. Situacija je, dakle, beznadna. Čini se kao da se i Bog udaljio i digao ruke od psalmista.

Druga strofa opisuje psalmistovo pouzdanje iz kojega proizlazi i njegova molitva (Ps 3,4-7). On, naime, zna da je Gospodin uvijek njegov štit i zaštita. Još je Abrahamu Bog bio rekao: „Ne boj se, Abrame, ja sam ti zaštita” (Post 15,1), pri čemu se koristi ista hebrejska riječ koja je ovdje prevedena kao „štit”. Psalmist, dakle, živi iz svoje Biblijom hranjene vjere. Zato se i obraća Gospodinu, vapijući iz svega glasa i znajući da ga on čuje i uslišava. „Sveta gora Gospodnja” povezuje ovaj Psalam s prethodnim (usp. Ps 2,6). Zato bi vjerojatno i ovdje valjalo pretpostaviti da je molitelj kralj u Jeruzalemu. On zna da ga Gospodin „drži” jer je već u prethodnom Psalmu rečeno da ga je Gospodin postavio za kralja (usp. Ps 2,6). Odatle njegovo pouzdanje i njegov mir i spokojan san. Ni neprijatelji za koje se čini da brojnošću i snagom daleko nadmašuju mogućnosti obrane ne mogu ništa protiv Božjega djelovanja, pa ne mogu ni kod psalmista potaknuti strah.

Bog kao jedini zaštitnik

Treća strofa donosi sadržaj psalmistove molitve Gospodinu (Ps 3,8-9). Na početku Psalma molitelj govori o brojnim neprijateljima koji se „podižu” na njega (3,2). Nasuprot njima, on moli Gospodina da „ustane”. To je slika Boga koji ustaje u obranu svoga štićenika. Nasuprot situaciji u kojoj molitelju svi govore da mu „nema spasenja u Bogu” (3,3), on mu ipak vapi: „Spasi me, Bože moj!” (3,8). Psalmist se zapravo oslanja na svoj saveznički odnos s Bogom, pa zato i promatra Boga kao moćnoga neprijatelja svih onih koji su i njemu, psalmistu, neprijatelji.

Prilikom sklapanja sinajskoga Saveza Bog je rekao izraelskom narodu: „Ako mi se budeš vjerno pokoravao i budeš vršio sve što sam naredio, ja ću biti neprijatelj tvojim neprijateljima i protivnik tvojim protivnicima” (Izl 23,22). Psalam završava konačnim izričajem pouzdanja u kojem molitelj još jednom…


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]