Početna stranica » Provincijal Bosne Srebrene u posjetu Beogradu

Provincijal Bosne Srebrene u posjetu Beogradu

201 pregleda

Fra Zdravko Dadić, provincijal Bosne Srebrene, ove treće nedjelje adventa bio je u posjetu franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog u Beogradu. Fra Zdravko Dadić je u Beograd došao povodom ustoličenja novog beogradskog nadbiskupa mons. dr. Ladislava Nemeta, a tom prilikom posjetio je i samostan franjevaca koji djeluju u Beogradu.

Euharistijsko slavlje u crkvi sv. Ante u Beogradu, na treću nedjelju adventa 11. prosinca, predvodio je provincijal uz koncelebraciju fra Vinka Sičaje, provincijskog ekonoma i definitora, fra Ilije Alandžaka, gvardijana samostana u Beogradu i župnika župe sv. Ante kao i fra Benedikta Vujice, sam. vikara.

Fra Ilija je u svom uvodnom pozdravu, izrekao pozdrav i dobrodošlicu gostima te zahvalio provincijalu na posjetu.

Ovom prilikom fra Zdravko predvodio je i molitvu paljenja treće adventske svijeće, a u prigodnoj propovijedi prisutnim vjernicima približio je i sam značaj treće nedjelje te simboliku ove svijeće: „Treća nedjelja adventa predstavlja nedjelju radosti; radosti i iščekivanja rođenja Spasitelja svijeta. Svjetlo koje pruža ova svijeća je sve jače, a u zajedništvu s prethodne dvije svijeće one čine cjelinu i obasjavaju put i predstavljaju gorljivu nadu iščekivanja”. Fra Zdravko je istaknuo još jednu dimenziju ove radosti: „Jedna od njih je radost s kojom ljudi iščekuju Isusa, ali radost svakog pojedinca je ipak nešto drugo. Zaista radostan, sretan čovjek treba prepoznati da je izvor radosti sam Bog i da se ustvari ona mjeri u trpljenju i nošenju vlastitog križa kroz život. Jer upravo kao što je i sam Isus radosno nosio svoj križ tako i problemi i teškoće koje predstavljaju križeve koje svaki čovjek konstantno nosi, trebaju postati radost”. Svoju propovijed zaključio je riječima: „Braćo i sestre, ovo je vrijeme kada postavljamo prava pitanja; vrijeme kada smo u dubokoj molitvi, kada dopuštamo da naš život preuzme svjetlo, a to znači da postavljajući pitanja iščekujemo i promišljamo odgovore i na taj način dopuštamo da nam Bog zaista u svojoj punini da odgovore na pitanja”.

Na kraju misnoga slavlja djecu ove župe posjetio je sveti Nikola i prigodnim poklonima obradovao mališane.