Početna stranica » Proslavljen sv. Nikola Tavelić na Kovačićima

Proslavljen sv. Nikola Tavelić na Kovačićima

156 pregleda

U srijedu, 14. studenoga 2018. godine u samostanu i svetištu sv. Nikole Tavelića na Kovačićima u Sarajevu svečano je proslavljen spomendan sv. Nikole Tavelića, mučenika i svjedoka vjere.

Svečano misno slavlje predvodio je fra Julijan Madžar, župni vikar u Ovčarevu. S njim su u koncelebraciji bili provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, ravnatelj Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi i definitor Bosne Srebrene fra Janko Ćuro, dekan Franjevačke teologije u Sarajevu fra Danimir Pezer, odgojitelj franjevačkih bogoslova fra Danijel Nikolić, profesor na Franjevačkoj teologiji fra Šimo Ivelj i profesor na KBF-u i predsjednik HKD Napredak mons. Franjo Topić.

Na početku je sve prisutne pozdravio provincijal fra Jozo izrazivši radost zbog ovog dana i zajedništva zamolivši, potom, fra Julijana da započne sveto misno slavlje. U svojoj nadahnutoj propovijedi fra Julijan se osvrnuo na lik sv. Nikole Tavelića naglasivši kako je on svetac koji je živio mučeničku ljubav za Krista i koji je, zbog svoje ustrajnosti u propovijedanju Kristova evanđelja, bio osuđen na smrt. „I po ovom primjeru vidimo da govoriti i nije teško, međutim mnogo je teže stajati svojim životom iza svojih riječi i svoga uvjerenja. Današnjem društvu ne nedostaje govornika nego svjedoka”, naglasio je propovjednik.

Pred kraj homilije fra Julijan je upozorio kako današnje društvo na različite načine i sve više iskorjenjuje Boga: „Ali ne još u potpunosti. Zato dajmo Bogu svoje živote da preko nas ponovno može oživjeti ovaj umrtvljeni narod. Krenimo ispočetka na put prema svetosti i postanimo i mi primjer poput svetog Nikole Tavelića za druge ljude”, zaključio je propovjednik.

Liturgijsko pjevanje predvodili su bogoslovi s Franjevačke teologije fra Nikola Matošević i fra Blaž Protuđer, a nakon svete Mise upriličena je zakuska i druženje u predvorju svetišta. Svečanoj proslavi patrona prethodile su mise trodnevnice.