Sreća

109 pregleda

Jedan čovjek star 92 godine, mali, dobro držeći i ponosan, koji je svakog jutra u osam sati bio komplet obučen, s modernom frizurom i savršeno obrijan, iako je skoro sasvim slijep, danas se doselio u starački dom. Njegova sedamdesetogodišnja žena nedavno je umrla i time selidbu u dom učinila neophodnom. Poslije mnogo sati strpljivog čekanja u holu doma, ugodno se nasmiješio kada su mu rekli da mu je soba spremna.

Dok je upravljao svojom hodalicom prema liftu, opisao sam mu njegovu malu sobu, uključujući i rolete koje su bile na prozoru. “Sviđa mi se” rekao je sa entuzijazmom osmogodišnjaka kome su upravo pokazali novoga psa.

“Gospodine Johns, još uvijek niste vidjeli sobu, pričekajte još malo.”

“To nema nikakve veze s ovim”, odgovorio je.

“Sreća je nešto o čemu odlučujete unaprijed. Hoće li mi se sviđati soba ne zavisi od toga kako je raspoređen namještaj već kako ja rasporedim svoje misli. Već sam odlučio da mi se sviđa. To je odluka koju donosim svakoga jutra kada se probudim. Ja imam izbor: mogu provesti dan u krevetu brojeći teškoće koje imam s dijelovima tijela koji više ne rade, ili mogu ustati iz kreveta sretan zbog onih koji još uvijek rade.

Svaki dan je poklon, i dok su mi oči otvorene, mislit ću na novi dan i na sve sretne uspomene koje sam odložio baš za ovo doba svog života.

Starost je kao bankovni račun. S njega podižete ono što ste uložili. Moj savjet vam je da uložite mnogo sreće u banku sjećanja!

Hvala vam za vaš dio u banci sjećanja.  Ja još uvijek ulažem!!”

Zapamtite pet jednostavnih pravila za sreću:

1. Oslobodite svoje srce od mržnje.
2. Oslobodite svoj um od briga.
3. Živite jednostavno.
4. Pružajte više.
5. Očekujte manje.