Početna stranica » Proslava sv. Antuna Padovanskog u Cavtatu

Proslava sv. Antuna Padovanskog u Cavtatu

158 pregleda

U drevnom Franjevačkom samostanu Gospe od Sniga u Cavtata, proslavljen je blagdan sv. Antuna Padovanskog

Vjernici Cavtata i okolice za ovaj blagdan pripremali su se pobožnošću Trinaest utoraka sv. Antunu Padovanskom. Posebna priprava uslijedila je kroz trodnevnicu, kojom je predsjedao umirovljeni biskup vrhbosanski Pero Sudar.

Na sam blagdan sv. Antuna Padovanskog u vrtu samostanu slavile su se dvije svete Mise: jutarnja kojom je predsjedao don Marin Marić, i večernja sv. Misa koju je predslavio biskup Pero Sudar uz koncelebraciju gvardijana fra Ilije Stipića, dekana Konavovskog Mata Karamatića i don Marina Marića.

U prigodnoj propovijedi biskup Sudar je govorio o crticama iz života sv. Antuna, ali je naglasio da se sv. Antunu također moli i za sretnu i blaženu smrt. No, čovjek u ovom vremenu bježi od govora i razgovora o smrti, pa tako i svoje najmilije šalje u staračke domove kako ne bi gledali i bodrili bolesne koji trebaju umrijeti, te tako odgajaju i mlade generacije da smrt ne prihvaćaju kao realnost. Ovaj Božji ugodnik može nam pomoći i na prihvaćanju smrti, zaključio je biskup Sudar. Nakon sv. Mise uslijedila je procesija kroz Cavtat i blagoslov djece i ljiljana.

Također, biskup Sudar je u pratnji gvardijana fra Ilije Stipića posjetio i Općinu Konavle, te se susreo s načelnikom Općine gospodinom Božom Lasićem.