Početna stranica » Progonjeni i zaboravljeni

Progonjeni i zaboravljeni

40 pregleda

 

Prigodom središnje teme lipanjskoga izdanja Svjetla riječi po pitanju vjerskih sloboda u svijetu razgovarali smo s Tobiasom Lehnerom, referentom katoličke dobrotvorne organizacije Kirche in Not za rad s javnošću.

 

Dobrotvorna organizacija Kirche in Not našoj je Franjevačkoj provinciji Bosna Srebrena poznata osobito od posljednjega rata u Bosni i Hercegovini. Pomogli ste nam uvelike u ponovnoj izgradnji porušenih crkava i župnih kuća te podupirali mnoge pastoralne projekte naše zajednice. Recite nam nešto o nastanku i djelovanju Organizacije Kirche in Not?

Nizozemski premonstrant pater Werenfried van Straaten (1913. – 2003.), utemeljitelj organizacije Crkva u nevolji, običavao je govoriti: „Ovo mi se djelo dogodilo!” Nije smjerao na instituciju, jednostavno je htio pomoći i to nekadašnjim neprijateljima od kojih je njegova domovina u Drugome svjetskom ratu trpjela. Po volji pobjedničkih snaga moralo je svoju domovinu napustiti preko dvanaest milijuna Nijemaca, među kojima i mnogo katolika. Živjeli su djelomično u nehumanim okolnostima. Na molbu Pape Pija XII. pozvao je Pater Werenfried o Božiću 1947. godine čitatelje njegova samostanskoga časopisa na pomoć ovim raskorijenjenim ljudima. Pomoć je bila veličanstvena. Budući da je u poslijeratnome razdoblju vladala oskudica novcem, seljaci su patru slali slaninu koju je on dijelio izgladnjelim ljudima. Tako je dobio nadimak „Špek-pater”. „Čovjek ne živi samo od kruha”: Osim na materijalnu pomoć mislio je pater Werenfried i na duhovnu skrb ljudi.

Revolucionarna je bila njegova ideja „Kapelice na kotačima” – kamioneta opremljena oltarom. Tako su i raseljeni ljudi mogli pohađati svetu misu u krajevima gdje već stoljećima nije bilo katolika. Krvavo progonjena Crkva u komunizmu također je brzo došla u fokus. Postupno su, često na zahtjev određenih papa, pribrajani drugi dijelovi svijeta: Afrika, Južna Amerika, Azija. Da ne zaboravimo veliku ponovnu izgradnju nakon pada komunizma u istočnoj Europi – također u Bosni i Hercegovini. Danas „Crkva u nevolji” pomaže progonjenim i nevoljnim kršćanima u 140 zemalja diljem svijeta i u službi je nove evangelizacije.

Stanje u svijetu

U ovome izdanju našega mjesečnika Svjetlo riječi želimo čitateljima predstaviti temu vjerskih sloboda u svijetu danas. Jedno od područja Vašega djelovanja je i to. Danas svjedočimo ugrozi vjerskih sloboda na mnogim stranama našega svijeta. Recite nam nešto općenito o stanju vjerskih sloboda u svijetu? Je li riječ o poboljšanju ili pogoršanju situacije?

Crkva u nevolji svake druge godine objavljuje izvješće Vjerske slobode diljem svijeta koje sve zemlje stavlja pod povećalo. U brojnim zemljama svijeta moramo, nažalost, ustvrditi kako se situacija i dalje pogoršava – i to ne samo za kršćane već i za pripadnike drugih religija. Ukupno 60 % svjetskoga stanovništva živi u zemljama u kojima su vjerske slobode ograničene. To seže od diskriminacije i maltretiranja sve do krvavih progona i sustavnoga genocida religioznih manjina. Glavni uzroci progona su…


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete 
ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.ba