Početna stranica » Prepoznati Isusa

Prepoznati Isusa

148 pregleda

Da se materijalizam i nova poganština uvukla u sve pore društva nije ništa novo. Međutim, svaki put se neugodno iznenadim koliko smo izgubili iskrenosti, vrijednosti i odgovornosti u cijelom ovom procesu koji nazivamo životom.

Kako su ovih lijepih proljetnih dana bile krizme i pričesti, opet sam nakon nekoga vremena uočila situaciju goru od one prije nekoliko godina. Ili ja nisam pohodila slične skupove ili mi se čini da vremena postaju doista nezgrapna i sasvim izvan pravila koja smo navikli slijediti. Opet se u sakramente uvuklo svjetovno i udara u osjećaje vjernika kao maljem i ranjava. Nakon obreda u crkvi u kojima su djeca aktivno sudjelovala i svojim tananim glasićima slavila Boga i prinosila mu darove na oltar te se odvažno susrela s Isusom u prvoj pričesti, nastupa duh od kojega bi roditelji trebali štititi svoju djecu, a ne izlagati ga njemu. Naime, čim se obavi slikanje u crkvi ili izvan nje, nastupa dio koji nema puno dodirnih točaka s velikim činom kojemu su netom bili svjedoci.

Po dolasku kući ili u neki od odavno rezerviranih ugostiteljskih objekata, dječica znaju da će dobiti darove, da će jesti slatkoga, da će se svi njima obraćati kao slavljenicima i da će taj dan biti glavni. Nitko im ne pojašnjava zašto je to tako i po kome su sada postali tako važni. Umjesto toga, preuzimaju kuverte s novcima i predaju ih starijima ili ih sama pospremaju i pitaju se koliko su „zaradili” i jedva čekaju jutro da u školi podijele dojmove s prijateljima i pokažu što su sve dobili. Neki i ne stignu do škole jer su roditelji svojevoljno odlučili da nakon tako burnoga dana dijete treba ostati kod kuće, odmoriti se.

Na slavu Božju činite

I tako, roditelji se potrudili, okupili rodbinu i prijatelje, organizirali sve kako spada, hrane i pića u izobilju, glazba trešti kao da se radi o modernoj svadbi ili zbivanju ispod „ringišpila”. Svi su nabavili nove toalete, djevojčice slavljenice obukle druge opravice jer su u crkvi svi dobili iste pa se nisu mogle pokazati šljokice i drugi detalji. Puno je tu frizura, šminke, kiča. Gledajući sa strane, promatrač bi pomislio da je u pitanju neka proslava javnoga karaktera, a ne da se obilježava veliki dan susreta mladoga bića s Isusom. To je toliko važan i dirljiv trenutak, a toliko ga se banalizira i zaboravlja pod naletom sveprisutnoga materijalizma i novih ideologija koje nas obmanjuju i mijenjaju. Zaboravljamo riječi svetoga Pavla koji upozorava Braćo ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite (1 Kor 10,31).

Ponašamo se kao farizeji i punimo svoje riznice dok Mesija prolazi. Zanemarujemo činjenicu da Ga mi dragovoljno protjerujemo iz svojih života, ignorirajući Ga i ne posvećujući mu se. Darivanje Isusa u svetom sakramentu pričesti je čin koji treba obilježiti dostojanstveno u krugu obitelji dajući značaj tome činu kako i pristoji. Isusa djeca više neće samo gledati nego i blagovati. On je upravo postao kruh svagdanji koji je tu radi njihove izgradnje. Roditelji su ti koji im trebaju prenositi vrednote. Znaju li djeca što se upravo dogodilo i što im valja činiti ubuduće?

(…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]