Početna stranica » Preminuo autor poznate pjesme „Lean on Me“

Preminuo autor poznate pjesme „Lean on Me“

141 pregleda

Nedavno je od posljedica srčanih komplikacija preminuo Bill Withers, poznati američki glazbenik koji je svojevremeno stvorio i pjesmu "Lean on Me". Po nekima ovo je nakršćanskija pjesma 20. stoljeća, a govori o suosjećanju između ljudskih stvorenja i jednoj uzvišenoj ljubavi od puke romantike - o onoj bratskoj ljubavi.

U vremenu velikoga tjedna i Uskrsne osmine, u jeku pandemije koronavirusa, nije bilo baš prostora da se razmišlja o velikanima glazbe, čak ni onima koji su preminuli u proteklom razdoblju. Upravo 30. ožujka preminuo je jedan od najprepoznatljivijih glasova 20. stoljeća Bill Withers, u 82. godini života. Neki od njegovih najvećih hitova uključuju pjesme „Ain’t no Sunshine When She’s Gone“ i „Lean on Me“.

Bill Withers rođen je u malom rudarskom gradiću u američkoj saveznoj državi West Virginia na američki nacionalni praznik 4. srpnja 1938. godine. U ranoj mladosti njegovi su najbliži uvidjeli da je bio mucavac, a kad mu je bilo 13 godina preminuo mu je otac. Kao mladić odlučio se pristupiti vojci u kojoj je odslužio čak 9 godina, a upravo je tamo prepoznao svoju ljubav prema glazbi.

Withers je u svojoj svega 15-godišnjoj karijeri (do 1985.) osvojio tri prestižne glazbene nagrade „Grammy“, a bio je nominiran za dodatnih šest. Primljen je u Rock’n’Roll kuću slavnih 2015. godine. Vjerujući u život nakon smrti, možemo slobodno reći kako je nastavio živjeti i u ovostranomu životu, i to po svojim bezvremenskim hitovima koji su utjecali na stvaranje novoga R’n’B glazbenoga žanra.

U nizu velikih glazbenih hitova Billa Withersa posebno se ističe pjesma „Lean On Me“ (hrv. Osloni se na mene), objavljena 1972. godine na albumu „Better Off Dead“ (hrv. Bolje mi je mrtvom).  Melodija je pisana u stilu himna, lagana je za pjevanje i sviranje, a Withers slušatelja kao da poziva da pjeva s njim. Već dogodine bit će obilježena velika 50. obljetnica ove pjesme koja je pravi evergreen – i danas je svježa kao onoga dana kad je objavljena.

Lean on me, when you’re not strong
and I’ll be your friend
I’ll help you carry on.
For it won’t be long
‘til I’m gonna need
somebody to lean on.”

„Osloni se na mene kad nemaš snage,
i ja ću biti tvoj prijatelj,
ja ću ti pomoći da nastaviš dalje.
Jer neće proći dugo,
dok i meni ne zatreba
netko da se oslonim na njega.“

Ova je pjesma ispunjena kršćankim temama poput zajedništva i bezuvjetne ljubavi, govori o potpori u najtamnijim trenucima kad je čovjeku potreban bližnji i ine može biti sam. U jednomu razgovoru za magazin „Goldmine“, Withers je objasnio da je njegova pjesma „Lean on Me“ tako snažna jer izražava duhovnu ljubav, a ne ljubav između dvoje zaljubljenih. „Romantična ljubav najnestalnija je stvar na svijetu. A najstalnija vrsta ljubavi je ona koja će te natjerati da priđeš osobi i obrišeš mu slinu oko usta kad mu odumre mozak. Romantična ljubav čini da želiš dodirnuti ljubav zbog toga što su lijepi i fizički privlačni. Ali najvažnija je vrsta ljubavi koja te tjera da dodirneš čovjeka i brineš za njega kad su u najgorem mogućem stanju.”

Withers je potom dodao kako ovu pjesmu vole skupine svih dobi, boje kože, uvjerenja i životnih situacija: „Sjećam se kad sam posjetio jedan zatvor i slučajno sam prolazio pored prostorije u kojoj je zatvorski zbor imao probu. I pjevali su tu pjesmu. Nisu znali da sam ja ondje. Sjećam se i događaja kad su školski kolege moga sina imali i predstavu za kraj školske godine i pjevali su pjesmu ‘Lean on Me’. Morao sam i ja s njima pjevati. Susretao sam se s tom pjesmom svugdje, od zatvora, do crkava, pa i u situacijama s djecom.” Čak je ponizno priznao kako ta pjesma kao da je postojala i prije nego što ju je otkrio: „Kad nekoga pitate kad je pjesma napisana, mogli bi reći da je stara 100 godina.” I čini se da je to baš pravi opis ove pjesme.

Možda svijet više nikad ne doživi umjetnika njegova kalibra, posebno jer je Bill Withers odstupio kad je bio na vrhuncu slave. Ali zahvaljujući suvremenim sredstvima slušanja glazbe, možemo se uvijek sjećati njegova jedinstvenog glasa i pogleda na život. I na taj će način ostati s nama zauvijek.

A klikom na sljedeći okvir poslušajte snimak pjesme „Lean on Me“ u čast njezinu nedavno preminulom autoru Billu Withersu: