Početna stranica » Preko sporta do duhovnog zvanja

Preko sporta do duhovnog zvanja

160 pregleda

Poznato je kako danas u svijetu sporta postoje klupski kapelani, odnosno svećenici koji prate momčad na utakmicama. Kad je riječ o SAD-u, većina klubova (franšiza) koji se natječu u najjačim ligama baseballa (MLB), američkog nogometa (NFL) i košarke (NBA) također imaju svoga kapelana.  

Jedan takav kapelan jest i vlč. Chuck Dornquast, momčadski kapelan franšize Tampa Bay Buccaneers iz Floride. Premda momčad u zadnjih nekoliko sezona nije zabilježila značajne rezultate, ipak se na primjeru vlč. Dornquasta može vidjeti utjecaj katoličkog svećenika na igrače i navijačke skupine.

Velečasni Dornqast svoje igrače prati posljednje četiri godine. To znači da često stoji pored aut-linije, prati igre, slavi kad netko postigne koji bod i uživa kao navijač američkoga nogometa. Odnedavno je vlč. Dornqast na novoj službi, i to kao navijač za Krista. U okvirima svoje biskupije Saint Petersburg u Floridi (sufragan nadbiskupiji Miami), u kojoj živi oko 300.000 katolika, zadužen je za promociju duhovnih zvanja. Na taj je način, uostalom, i on osjetio svoje životno zvanje, kad je bio mladić u jednoj od župa ove biskupije.

„Kad sam bio prvi razred srednje škole, sudjelovao sam na svojim prvim duhovnim vježbama. Tijekom euharistijskoga klanjanja pred Presvetim, osjetio sam neku meni nepoznatu prisutnost. Obuzelo me milosrđe, ljubav i poziv da Isusa ponudim i drugima. Već sljedećega tjedna pozvao sam biskupijski ured za promociju duhovnih zvanja i čekao sam priliku da naredne godine stupim u sjemenište”, opisuje vlč. Dornquast svoj prvi osjećaj za svećeničko zvanje. U sjemenište je stupio sa 17 godina, a odgoj i izobrazba za svećenika trajala je devet godina. Konačno je zaređen za svećenika, iako, kako priznaje, nije uvijek bilo jednostavno. „Bilo je mnogo prepreka i nesigurnosti zbog života moje obitelji. No unatoč svemu, osjetio sam da me Isus sve više uvlači u svoje srce i daje mi da pripadam njegovoj svetoj obitelji. Konačno, svećeništvo je predivan dar koji sam primio. Svakoga dana sve sam više zahvalan za ovaj dar”, zaključio je vlč. Dornquast.

Mladi svećenik Chuck odsada će dakle podupirati mladiće koji se opredijele za svećeništvo i pomagati im kroz korake njihova svećeničkoga odgoja. Drugi zadatak bit će duhovna pratnja mladih sjemeništaraca te mladića i djevojaka koje žele odgovoriti na duhovni poziv. Takvim mladima on savjetuje: „Okušaj svoj poziv, opusti se. Izdvoji vremena kako bi Gospodin bio s tobom u molitvi. I kontaktiraj svoga župnika kako bi podijelio s njim svoje iskustvo. On će ti pomoći da razaznaš kakav si dar primio.

Ako i Vi u dubini srca osjetite neki duhovni poziv, ne oklijevajte, nego stupite u kontakt sa svećenikom u svojoj župi. Možete se i izravno obratiti na Franjevačko sjemenište pozivom na broj telefona 032 738 277 i podijeliti svoje osjećaje. Na taj ćete način dobiti najbolje informacije o narednim koracima.