Početna stranica » Predstavljena „Antologija hrvatske zborske glazbe“

Predstavljena „Antologija hrvatske zborske glazbe“

118 pregleda

U utorak, 22. lipnja 2021. godine, u Galeriji franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku, pod pokroviteljstvom Franjevačke teologije Sarajevo, predstavljena je „Antologija hrvatske zborske glazbe”, urednice Jasenke Ostojić. Antologija je prvi put javnosti predstavljena u okviru 12. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova u Zadru, 21. svibnja, u nakladi Koncertnog ureda Zadar, koji je ovim djelom zapravo započeo svoju izdavačku djelatnost.

Sarajevskoj javnosti antologiju su predstavili voditelj Akademskog zbora Sveučilišta u Zadru Tomislav Košta i umjetnički ravnatelj Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova u Zadru, zatim Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar i fra Mile Babić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Rad na izdavanju „Antologije hrvatske zborske glazbe” započeo je sa željom da hrvatska zborska glazba bude značajnije prisutna ne samo na Međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Zadru, nego i na međunarodnoj glazbenoj sceni uopće. Urednica Jasenka Ostojić izabrala je za antologiju 14 zborskih skladbi najpoznatijih hrvatskih autora. Obrađene su isključivo a capella skladbe za mješoviti, muški i ženski zbor. Oznake u notama su talijanske kao univerzalne, tekstovi su bilingvalni (hrvatski i engleski) što djelu daje međunarodni značaj. Skladbe su poredane kronološkim redom i djela su hrvatskih skladatelja od 16. do 21. stoljeća poput  Julija Sklavetića, Ivana pl Zajca,  Blagoja Berse, Josipa Hatzea, Ivana Matetića Ronjgova, Krste Odaka, Jakova Gotovca, Josipa Štolcera Slavenskog, Zlatka Grgoševića, Josipa Vrhovskog, Borisa Papandopula, Adalberta Markovića, Antuna Doličkog i Igora Kuljerića.

Predstavljanje antologije umjetnički je obogaćeno glazbenom točkom na violončelu Curve with Plateaux, koje je izvela studentica Muzičke akademije u Sarajevu Selma Hrenovica. Predstavljanje je moderirao bogoslov fra Hrvoje Žabić, a događaju su nazočili studenti i profesori Muzičke akademije u Sarajevu te drugi poštovatelji glazbene umjetnosti.

O urednici:

Jasenka Ostojić, dirigentica i kompozitorica, redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i predavačica dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Voditeljica je Zbora i Komornog Zbora Muzičke akademije u Zagrebu s kojima ostvaruje izvrsne operne i vokalno-instrumentalne projekte u domovini i inozemstvu. Predavačica je i voditeljica stručnih seminara na sveučilištima u SAD-u, Poljskoj, Austriji, Sloveniji i Srbiji. Umjetnička je ravnateljica World Choir Festival on Musical Thessaloniki u Grčkoj. Dobitnica je brojnih svjetskih nagrada među kojima su i dva Grand Prixa. Specijalizirala je vokalnu izobrazbu pjevača mladalačke dobi kod bečkih dječaka u Beču. Profesorica Ostojić osnivačica je i uglednog društva Collegium pro arte pri kojemu djeluju zborovi Cappella Zinka i Capella Odak.