Početna stranica » Povrtnica – lat. raphanus sativus

Povrtnica – lat. raphanus sativus

255 pregleda

Narodni nazivi: rotkva, rodakva, andrkva, rdakva, rokva, rakva, rotkva vrtna, rotkva povrtnica, trup, trupka

Dvogodišnja biljka s vrlo odebljalim korijenom, prekrivenim lako prepoznatljivom crnom korom. Listovi su perasto urezani. Druge godine izraste razgranata stabljika visoka do jednoga metra, na vrhu s brojnim blijedoljubičastim cvjetovima, a cvate u lipnju i srpnju. Plodovi su duguljasti, slični mahuni i sadrže brojne sjemenke bogate uljem. Povrtnica je stara kultivirana biljka, podrijetlom iz Sredozemlja, ali se danas uzgaja po cijelome svijetu.

Ljekovita svojstva i primjena: U ljekovite svrhe rabi se ponajprije korijen, a vadimo ga krajem ljeta u prvoj godini. Od sjemena se dobiva i ljekovito ulje. Povrtnicu dobro poznajemo kao povrće, ali ona jednako tako važi i kao ljekovita biljka. Ljekovita svojstva povrtnice cijenili su već i stari Egipćani pa su njezine slike našle mjesto i na zidovima egipatskih grobnica. Postoji cijeli niz različitih rotkvi koje uzgajamo kao ukusnu hranu. Korijen im je različite boje: bijel, žut, ljubičast, crven. One s malim korijenom nazivamo rotkvice. Sve su ljekovite, ali najcjenjenija je ovdje opisana crna rotkva ili povrtnica. Korijen povrtnice sadrži sumporno ulje rafanol, niz spojeva s gorušičinim uljem, mineralne tvari, magnezij, fermente, vitamine i mnoge neispitane tvari.

Povrtnicom liječimo niz različitih bolesti: bolesti dišnih organa, naročito suh i grčevit kašalj, promuklost, giht, reumu, išijas, upalu probavnih organa, bolesti jetre, upaljenu žučnu vrećicu, potiče lučenje sluzi, mokraće i žuči, sprečava stvaranje kamenaca i pijeska u žučnom mjehuru.

Čaj: Jednu osrednju povrtnicu sitno nasjeckamo, kuhamo 15 minuta u 1/2 l vode i procijedimo. Tijekom dana popije se po jedna litra čaja, polako i na gutljaje. Čajem se pročišćavaju dišni putovi, liječe žučni kanali i žučna vrećica, sprečava nastanak žučnih kamenaca i pijeska, pospješuje lučenje žuči.

Povrtnicu dobro poznajemo kao povrće, ali ona jednako tako važi i kao ljekovita biljka. Ljekovita svojstva povrtnice cijenili su već i stari Egipćani pa su njezine slike našle mjesto i na zidovima egipatskih grobnica

Sok: Miješa se s medom protiv kašlja, a njime liječimo dišne organe, hripavac, bronhijalni katar. Izdubimo povrtnicu u gornjem dijelu (gdje su stajali listovi) i napunimo šumskim medom ili medom od kadulje, ostavimo preko noći i ujutro dobiveni sok popijemo, a povrtnicu pojedemo.

Sok: Sameljemo povrtnicu i istisnemo sok. Prvi dan pijemo 100 g, drugi dan 200 g, treći 300 g, četvrti 400 g, peti 300 g, šesti 200 g i sedmi dan 100 g soka. Ovim postupkom otopit će se neki kamenci (koji su takve građe da se daju otopiti) i više se neće stvarati. 

Salata: Dobro oprana i neoguljena povrtnica sitno se izriba, ne soli već se začini samo s malo jabučnoga octa i maslinova ulja. Pomaže kod slaboga teka, vodene bolesti, nadutosti, bolesti mokraćnoga mjehura i bubrega.

Sjeme: Sameljemo sjeme povrtnice u prah kojim posipamo gljivična oboljenja na koži. Uspjeh je iznenađujući.

Pozor!

Osobe s upalom želučane sluznice, čira na želucu i crijevima i s bolesnom štitnjačom ne smiju uzimati povrtnicu i razne repe. Kura s povrtnicom ne smije trajati duže od tri do četiri tjedna.