Početna stranica » Potsdam: Retrospektivna izložba Monetovih djela

Potsdam: Retrospektivna izložba Monetovih djela

164 pregleda

Od 22. veljače do 1. lipnja ove godine muzej Barberini u njemačkomu Potsdamu organizira izložbu Monet. Mjesta. Ova izložba nastala je u suradnji s muzejem Art Museum iz Denvera u SAD-u i predstavlja jednu od najopsežnijih retrospektivnih izložbi koje su ikad bile upriličene. Prethodno je bila izložena upravo u američkomu gradu Denveru, od 20. listopada 2019. do 2. veljače ove godine. Posjetitelji će tako moći sagledati više od stotinu originalnih djela Francuza Claudea Moneta, koji se smatra jednim od najvećih likovnih umjetnika u povijesti slikarstva, a bio je jedan od glavnih i najdosljednijih sljedbenika slikarskoga impresionizma. Zanimljivo, upravo je po njegovu djelu Impresija, izlazak sunca s izložbe u Parizu 1874. ovaj smjer u umjetnosti dobio ime.

Izložba već u svom nazivu Monet. Mjesta želi naglasiti kako je Monet svoj bogat slikarski opus činio sasvim uz prirodno osvjetljenje i u otvorenom ambijentu. Slikao je tako svoje dojmove mjesta u ulicama Londona, Venecije i Pariza ili pak na ladanjskim posjedima Argenteuil, Vetheuil ili Giverny. Ovoga velikog umjetnika nisu zanimale pitoreskne znamenitosti u gradovima koje bi posjećivao, nego bi na licu mjesta zabilježio dojmove u sklopu značajnih serija. Uz to su ga zanimali vremenski uvjeti i različito prirodno osvjetljenje u kontrastu.

Izložba je raspoređena na tri kata muzeja Barberini i obuhvaća brojna ključna djela iz različitih stvaralačkih faza. Uz to je ova izložba prva koja Monetovu djelatnost prikazuje kategorizirano, s obzirom na mjesto.

Dnevnik njemačke televizije ARD ovu je izložbu već nazvao najvećom izložbom Monetovih djela ikad organiziranom u Njemačkoj. I druge novinske agencije diljem Europe objavile su vijest o otvaranju ove značajne umjetničke izložbe. U vijest na mrežnom portalu HRT-a tako stoji podatak kako je u Parizu prije 10 godina Monetovu retrospekivu posjetilo gotovo milijun ljudi, a galerija Grand Palais tada je zbog interesa posjetitelja radila u tri smjene.