Početna stranica » Bijela imela – Viscum album

Bijela imela – Viscum album

617 pregleda

Narodni nazivi: bijela imela, lijepak, mela, omela, omelje, visk, višće

Imela je polunametnik (poluparazit), a raste kao kuglasti, loptasti grm i do jedan metar u promjeru, pričvršćen u krošnji listopadnoga drveća, osobito voli drvo jabuke, kruške, šljive, lipe i topole. Raste, ali rijetko i na boru, jelki i smreki, ali su one na tim drvećima jako otrovne. Listovi su uvijek zeleni, produženo jajasti, svijetlozelene boje i kožasti, po dva na vrhu svakoga ogranka. Cvate u ožujku i travnju, a cvjetovi su sitni, zelenkastožuti. Plodovi su bijele bobe koje sazrijevaju u prosincu. Najlakše je uočavamo zimi kada s domaćina otpadne lišće, a imela ostaje zelena. Postoje i druge vrste imela, ali se one ne primjenjuju u ljekovite svrhe ni približno kao bijela imela.

Često nailazimo na lijepak ili žutu imelu (Lorantbus europaeus) koja raste u krošnji hrastova i ujesen gubi listove, a bobice su joj žute boje. Pradomovina imele je Europa, a raširila se u sjevernu Aziju i Japan. U Hrvatskoj je ona vrlo česta biljka. 

Imela se obično povezuje s Božićem ili Novom godinom i simbolizira mir, pomirenje i sreću. Međutim, njezina primjena i simbolika seže daleko u prošlost, još u vrijeme prije Krista. Najviše su ju štovali Druidi i Vikinzi. Druidi su ju nosili prikačenu oko vrata i smatrali svetom biljkom koja liječi i štiti od zlih sila te liječi neplodnost. Odatle vjerojatno potječe tradicija ljubljenja ispod imele. Čak su imali poseban ritual prilikom branja imele. Vikinzi su vjerovali da ima sposobnost dizanja iz mrtvih i povezivali su je s Balderom – bogom ljetnoga sunca. Zbog svoje popularnosti u poganskim narodima tijekom cijeloga srednjega vijeka imelu je bilo zabranjeno koristiti kao ukras, a to je jedan od razloga zbog čega se crkve ni danas ne ukrašavaju tom biljkom.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su vršci grančica s listovima i cvjetovima pa se stoga beru u ožujku i travnju te pažljivo suše i potom režu (da se što više sačuva ljekoviti sok). Znanstvenici i nadalje ispituju ljekovite tvari imele jer su neki njezini sastojci još sporni. Zasad su otkriveni viscin, hlapljivi alkoloidi, poput smole visciflavin, glikozidviskalbin, holin, tvar koja snizuje tlak krvi (čisti piridin), C vitamin, glukoza, inozit, škrob, kiseli i neutralni saponin, masno ulje, eleanolna kiselina, stiarin, palmitinska i octena kiselina, mnogo minerala, a osobito kalcij, kalij i obilno fosforna kiselina.

Imela liječi i pomaže kod niza bolesti: srca i krvožilnoga sustava, krvarenja iz nosa, u plućima i crijevima; tifusa, dizenterije, kroničnih grčeva, histerije, ozeblina; sprečava ovapnjenje krvnih žila i moždani udar, uklanja ili barem ublažuje tegobe kod žena u klimakteriju, umanjuje menstruacijske bolove i regulira nepravilnu menstruaciju, otklanja neplodnost kod žena i jača organizam u borbi protiv raka. Znanstvena ispitivanja bijele imele idu dalje. Za prirodno liječenje preporučujem sljedeće pripravke:

Čaj: Dvije vrhom pune čajne žličice listova stavi se u 1/4 l hladne vode i ostavi preko noći, a ujutro procijedi i podgrije. Polovicu toga toploga čaja popijemo ujutro čim ustanemo, a polovicu uvečer. Učinak je dvojak – snižava visok, a povećava niski krvni tlak. Za liječenje oba krvna tlaka kura traje tri mjeseca – tri tjedna se pije, zatim jedan tjedan pauzira, pa opet tri tjedna pije, potom jedan tjedan pauze i tako tri mjeseca. Isto tako, ovaj čaj je vrlo djelotvoran kod povraćanja krvi iz pluća, sprečava ovapnjenje krvnih žila, oštećenje srca, koje je uvjetovano starošću te regulira rad srca. Mora se biti oprezan kod pijenja čaja od bijele imele. Zato se mora strogo pridržavati navedenih uputa. Bijela imela se više preporučuje miješanjem s drugim biljkama. 

  Čajna mješavina: Navečer u šalicu hladne vode stavimo dvije male žlice listova imele, ostavimo preko noći pokriveno i ujutro procijedimo. U dvije šalice vrele vode stavimo po jednu veliku žlicu vrkute i stolisnika, ostavimo 15 minuta poklopljeno i procijedimo. Šalicu čaja od imele pomiješamo s čajem od vrkute i stolisnika. Tijekom dana pije se nezaslađen čaj, a kura traje dva tjedna. Izvanredan je u liječenju histerije, kašlja sa zaduhom i prekomjernoga krvarenja kod žena.

Čajna mješavina s tinkturom od imele: U liječenju mioma uz tinkturu od imele može se piti i čaj protiv mioma i polipa u koji idu sljedeće biljke: rusomača, preslica, breza, verbena, vrba kora ili hrastova kora. Mješavina se radi ovisno o veličini mioma, bolovima i krvarenju te dobi osobe. Pomiješaju se ove biljke, uzmu se dvije male žlice ove mješavine, stavi se u šalicu vrele vode i ostavi poklopljeno 15 – 20 minuta, procijedi, doda 15 – 20 kapi tinkture imele i popije se toplo i na gutljaje. Pije se šalica ujutro natašte, jedna tijekom dana, a jedna pred spavanje. Pije se tri tjedna, tjedan pauze pa se ponovi kura i sve tako tijekom tri mjeseca.

Miješani čajevi protiv hipertenzije. Pomiješati po 25 g lista imele, zdrobljenoga ploda gloga i preslice, pa dvije žlice mješavine preliti s 4 dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i piti po 2 dl čaja ujutro i navečer prije jela. 

Pomiješati po pet žlica lista imele, lista masline, kukuruzne svile, cvijeta gloga, lista matičnjaka, po četiri žlice lista breze, rusomače, hajdučice i rosopasa i tri žlice mrtve koprive. Preliti četiri žličice mješavine sa šest dl kipuće vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i piti tri puta dnevno po 2 dl nezaslađenoga čaja. 

Pomiješati jednake dijelove imele, stolisnika, cvijeta gloga i cvijeta kamilice, pa žlicu mješavine preliti s 3 dl kipuće vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 10 – 15 minuta, a zatim procijediti i piti toplo tri puta dnevno prije ili na svaki sat po nekoliko gutljaja.

Tinktura imele: U stakleni galon stavi se osušenoga, za čaj spremnoga lišća bijele imele, tako da bude puno do oko 2 – 3 cm ispod poklopca. Prelije se sa 70 postotnim alkoholom i ostavi 4 – 6 tjedana na tamnom i na sobnoj temperaturi. Procijediti i uliti u tamne boce. Dnevno se uzima tri puta po 15 – 20 kapi sa čašom vode ili na koricu kruha. Uzima se tri tjedna, tjedan pauze i ponovi se kura i tako tijekom tri mjeseca, uvijek nakon tri tjedna pauze.

Djeca neka uzimaju jednom dnevno po deset kapi. Ovim će se sniziti visok, a povisiti niski krvni tlak, ojačati oslabljelo srce uslijed starosti, vrtoglavica, zujanje u ušima, pomoći kod bolnih i jakih menstruacija, povećat će oslabljeni imunitet uslijed kemoterapija i smanjitće posljedice kemoterapije.

Sok: Od svježe imele iscijedi se sok, a preporučuje se neplodnim ženama da uzimaju 25 kapi svježega soka svaki dan tijekom dužega vremena. Sok se može nabaviti i u ljekarnama. Preporučujem, ako se ne može svaki dan napraviti 25 kapi svježega soka, da se iscijedi sok i u istu količinu se doda dobra rakija kako se sok ne bi pokvario, potom dnevno uzimati 50 kapi ove mješavine.

Mješavina soka: U ljekarnama se mogu nabaviti svi sokovi. Ujutro čim ustanemo i oko podneva popijemo po jednu veliku žlicu soka imele i gloga, a uvečer prije spavanja dvije velike žlice soka od matičnjaka. Kura traje šest tjedana. To je najbolji lijek za srčane živce i cirkulaciju, osobito za vrijeme ljetnih vrućina. 

Mast: Svježe bobice dobro sameljemo i izmiješamo s hladnom svinjskom mašću. To je izvanredan lijek koji sprečava smrzavanje hladnoći izvrgnutih dijelova tijela, npr. nosa i ušiju. Mast se upotrebljava samo izvanjski.

Pozor! U prevelikim količinama imela je otrovna. Osobito su otrovne njezine bobice pa treba posebno paziti da ih ne pojedu djeca. Strogo se pridržavajte ovdje navedenih uputa.