Početna stranica » Potraga za blagom

Potraga za blagom

150 pregleda

Zakopano ili skriveno blago čest je motiv usmenih narodnih priča. Mjesta na kojima se prema predaji nalazi skriveno blago uvijek su privlačila pažnju znatiželjnika u nadi da će ga pronaći. Uz takva mjesta i pothvate vezuju se razne nadnaravne pojave.  

Duman, jedan od izvora livanjske rijeke Bistrice, pri svom izvoru je vrlo jak, no još veću snagu pokaže Bukovača, slap koji se otvori na velikoj visini slijevajući se punim intenzitetom. Uska pećina pokraj Dumana koja se u narodu zove Skoza ponekada provri poslije dugotrajnih i obilnih kiša. Prema nekim zapisima i kazivanjima, pošto bi voda presušila, tu bi se znalo naći staroga novca, nakita, noževa i raznih drugih predmeta. Nitko sa sigurnošću ne zna otkud bi to blago moglo doći. Osim tajanstvenosti predmeta koje krije, ovaj je tok vode zagonetka i istraživačima. Naime, voda koja provri obojena je zemljom crvenicom i dalje preko brane pretvara tok Bistrice u dvije boje ostavljajući tako nerazjašnjen fenomen te nesvakidašnje pojave.

U glamočkom selu Gradina stoji stećak, možda i najveći u ovim krajevima. Prema pripovijedanju mještana taj je stećak (mašet) počeo pilati oholi Baša. Pileći ga, udarila iz mašeta krv, a iz neba strašna krvava krupa. Tada se Turčin prošao pilanja. 1864. godine Turci i raja su kopali ispod ploče u dubinu da nađu blago. U dubini se namire na svod s kamenom kriptom, provale ga i ugledaju mnogo kostiju ljudskih, ugljena i pepela umjesto novca što su tražili (Lozić 1864: 10).

Prema predaji, na gradini kod Prispa (Livno) postoji zlatni stan i blago. Čim se počne kopati, udari nevrijeme i izlijeću neki konjanici. Jednom neki čovjek vidio kacu s blagom i dok je otišao vratiti koze, kako mu je neki glas doviknuo, svega je nestalo.

Predaja iz okolice Zagreba kaže kako je ispod Sljemena selo Jakuvle, bliže Podsuseda, i tamo je jedan brijeg. Tu je velika rupa gdje su zmije. U toj rupi je zmijski kralj sa zlatnom jabukom. Tko bi uzeo tu jabuku, postao bi bogat, ali bi morao kroz devet zatvorenih vrata bježati i za sobom zaključavati da ga ne ulovi kralj zmijski (Marks 1998: 100).

Zmija koja čuva blago i čeka da joj netko dođe čest je motiv ovakvih priča. Onaj tko ju poljubi i tako spasi, bit će sretan.

Blago ilirske kraljice

U Velinu Selu kod Čelića (Tuzla) kazuje se kako je na mjestu gdje je nekada bila crkva, pa se i zove Crkvište, bilo zakopano veliko blago. Druga predaja govori kako je blago bilo prosuto iz zaprežnih kola koja su prolazila pokraj mezarja. Neki tvrde da je blago bilo otkopano, ali je uskoro zavladala neka teška bolest od koje su umirali svi oni koji su ga vidjeli pa su ga odlučili ponovno zakopati, ali nitko ne zna gdje.

Postoje i brojne predaje o zakopanom blagu vezane uz razne povijesne osobe poput Teute, Frankopana, Bele IV., Dioklecijana… Tako se u predajama zabilježenima u okolici Sinja govori o…


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.