Početna stranica » Posveta samostanske crkve na Petrićevcu

Posveta samostanske crkve na Petrićevcu

152 pregleda

U ponedjeljak, 22. listopada, u crkvi sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu svečano je proslavljena posveta novoizgrađene crkve i oltara.

Crkvu je posvetio banjolučki biskup dr. Franjo Komarica. On je predvodio i koncelebrirano sveto misno slavlje s još tridesetak svećenika dok su novaci asistirali i ministrirali tijekom cijele svečanosti.
Na početku je biskup predao ključeve crkve gvardijanu samostana fra Duji Ljevaru koji ju je otključao nakon čega smo se u procesiji uputili na svoja mjesta. Na samom početku obreda biskup je blagoslovio vodu i tom je vodom poškropio crkvu i narod. Uslijedila su misna čitanja i prigodna propovijed koju je okupljenom puku uputio biskup Komarica. Potom se pristupilo potpisivanju povelja koje su zajedno s moćima ugrađene u oltar. Na kraju je gvardijan zahvalio svima koji su  svojom nazočnošću uveličali ovaj važan događaj koji je protekao svečano i dostojanstveno. Druženje je uz okrepu nastavljeno u kripti crkve.

Na povratku kući novaci su posjetili samostan Trapista u Banja Luci „Marija Zvijezda“ i tom su prilikom mogli vidjeti bogato blago samostanske sakristije kao i samu crkvu koja spada među najveće crkve u Bosni i Hercegovini.

Crkva i samostan imaju dugu povijest. Prvi temelji samostana su postavljeni 1873. na Petrićevcu. Zgrada je izgorjela 1878. kada dolazi do borbe između Austrougarske vojske i turskih pobunjenika. Tada se fratri sklanjaju u samostan Trapista „Marija Zvijezda.” Ponovna izgradnja samostana započinje 1880., a završava se 1882. Budući da samostan nije imao dovoljno prostora 1884. dolazi do proširenja samostana i iste te godine je izgrađena i crkva. Na taj se način stječu potpuni uvjeti da se rezidencija proglasi samostanom. Dana 7. lipnja 1885. papa Leon XIII. dopušta uspostavu samostana na Petrićevcu. Godine 1928. on se ruši i gradi se novi. Uz novi samostan podignuta je i nova crkva s dva zvonika. Nekadašnja rezidencija, a tako i samostan i crkva bili su posvećeni Presvetom Trojstvu. 

Nova crkva je, međutim, dobila drugi patron, i posvećena je sv. Antunu Padovanskom, a  Presveto Trojstvo je do danas ostao titul samostana. U jakom zemljotresu koji je potresao Banja Luku samostan je oštećen, a crkva potpuno srušena. Tijekom 1974. godine crkva je ponovno izgrađena, a samostan je srušen i potom izgrađen novi. Godine 1995. samostan i crkva ponovno doživljavaju žalosnu sudbinu. Vojska Republike Srpske Minirala je crkvu i zapalila samostan. Samostan je obnovljen 1997., a gradnja nove crkve započela je 2008. godine te dovršena ove godine.

Tekst: fra Tomislav Vidović
Fotografije: fra Dario Laštro