Početna stranica » Posljednja poruka s Titanica

Posljednja poruka s Titanica

157 pregleda

Jeremiah Burke, 19-godišnji je Irac koji se ukrcao na brod Titanic s namjerom da ode svojim sestrama koje su već bile emigrirale u SAD. Na ovaj je put s njim krenula i njegova rođakinja Nora Hegarty.

Jeremiah je bio najmlađi od sedmero djece i prije nego je krenuo na put radio je na obiteljskoj farmi dok su se njegove sestre nastanile u Americi odakle su mu poslale novac kako bi im se mogao pridružiti. Neposredno prije odlaska majka Kate dala mu je bočicu sa svetom vodom.

U trenutku kada se brod nasukao na ledeni brijeg i počeo tonuti, Jeremiah je napisao bilješku i stavio je u bocu sa svetom vodom koju mu je dala majka nakon čega je bacio u more. Poruka je bila vrlo jednostavna: „Zbogom svima. Burke od Glanmierea, Cork.” Bile su to posljednje riječi upućene s Titanica.

Godinama kasnije poruka u boci je isplivala na kopno udaljeno samo nekoliko kilometara od njegova rodnoga Glanmirea, Corka. Pronašao ju je čovjek koji je šetao svoga psa i predao je irskim vlastima. Ubrzo je kontaktirana Jeremijina obitelj, a njegova je majka odmah prepoznala rukopis svoga sina i bočicu sa svetom vodom.

U članku koji je objavio The Cork Examiner, 27. travnja 1912., navedeno je kako su Jeremiah i njegova rođakinja Nora imali samo 19 godina kada su izgubili svoje živote u katastrofi koja je zadesila Titanic, a napustili su rodni kraj puni nade u svjetliju budućnost u SAD-u.