Početna stranica » Pobačaj legaliziran. Liječnici ga odbijaju činiti.

Pobačaj legaliziran. Liječnici ga odbijaju činiti.

106 pregleda

Iako je prošloga tjedna u Irskoj stupio na snagu zakon koji legalizira pobačaj, mali broj liječnika se javio da će ga obavljati.

Prema tvrdnji dr. Andrewa O’Regana, liječnika sa sjedištem u irskom gradu Kerryju, samo je 10 % irskih liječnika opće prakse pristalo djelovati po zakonu donesenom u irskom parlamentu u prosincu 2018. godine, a koji legalizira pobačaj do 12 tjedana trudnoće.

O’Regan je izjavio da liječnici nerado prihvaćaju raditi takvu vrstu usluga svojim pacijentima. „Ne iznenađuje tako mali broj liječnika koji su pristali jer živimo u vremenu u kojemu je opća praksa pod velikim stresom i ne možemo zadržati mnoge naše mlade pripravnike”, naglasio je.

Iako zakon ne prisiljava liječnike na obavljanje pobačaja, to prisiljava liječnike da ženu koja želi pobačaj upute onome liječniku koji je to spreman učiniti. O’Regan tvrdi kako neće nikada učiniti nešto što bi namjerno dovelo do smrti ijednoga od njegovih pacijenata, bilo da se radi o bebi u utrobi, staroj ili bolesnoj osobi. Jer je, kako kaže, dobrobit pacijenata ispred korumpiranoga zakona.

Početkom siječnja, jedan od najistaknutijih katoličkih svećenika u Irskoj pozvao je katolike da se odupru ovome zakonu. Predsjednik irske biskupske konferencije, nadbiskup Armagh Eamon Martin, izjavio je da ovaj zakon oni koji imaju savjesti ne mogu podržati; narod mu se mora oduprijeti i nastaviti raditi na njegovom ograničavanju, izmjeni i ukidanju. „Nitko ne smije biti prisiljen i protiv svoje savjesti sudjelovati u pobačaju ili upućivati pacijente drugim liječnicima”, rekao je nadbiskup.