Početna stranica » Etiopija: U krizi uzgajivači kave

Etiopija: U krizi uzgajivači kave

123 pregleda

Šalica kave uskoro može vrlo lako koštati tri do četiri dolara, eura ili funte u Berlinu, Washingtonu ili Londonu. Farmeri koji se bave uzgojom kave u Etiopiji trenutno dobivaju 29 centi po kilogramu kave što je, kako kažu, premalo za život.

Kava je naš život, ali polako počinjemo gubiti nadu! – poručuju članovi zadruge za uzgoj kave Tilamo. Zbog pada cijena postoji opasnost od napuštanja cijelih nasada jer trenutna financijska primanja ne mogu prehraniti uzgajivače kave.

Prije samo nekoliko tjedana cijena kave je dostigla najnižu razinu u zadnjih 13 godina. Sredinom rujna prošle godine kilogram robne razmjene u kavi koštao je 2, 09 dolara što je još niža cijena od one iz prosinca 2005. godine. Tako je, prema rezultatima, u zadnjih sedam godina cijena kave pala za trećinu.

Glavni razlog pada cijena kave u Etiopiji je berba u Brazilu. Naime, Brazil je daleko najvažniji proizvođač kave na svijetu, dok je Vijetnam na drugom mjestu. Etiopija je zauzela šesto mjesto i 2017. godine prikupila 470 tisuća tona zrna kave, a taj je iznos u Brazilu bio gotovo 2,7 milijuna tona.
Uzgoj zelene kave osigurava mnogo manje novca od pržene, ali u Etiopiji farmeri zarađuju samo na neprženom zrnu.

Najvažnije luke za isporuku u Europu su Hamburg, Bremen i belgijski Antwerpen. Postoji jaka konkurencija između najvećih međunarodnih tvrtki za proizvodnju kave kao što su Nestlé, Starbucks i Jacobs Douwe Egberts, a to, između ostaloga, također doprinosi padu cijena.

Lijek protiv ovoga problema može biti kava pravedne trgovine, a ona nosi oznaku Fairtrade. Međutim, postoje kritike poput one da je Fairtrade dobar, ali je to samo malo pravedniji način na nepravednomu tržištu. Stoga, aktivisti Coffe Cooperative zahtijevaju da se prerada zrna kave mora obaviti u zemljama žetve jer je to jedini način do sigurne zarade novca.

„Imamo na tisuće različitih recepata koji uvijek daju istu kvalitetu”, kaže direktor tvrtke Jacobs Douwe Egberts. Time se smanjuju mogućnosti pojedinih proizvođača u zemljama porijekla da svoju kavu prodaju pod vlastitom robnom markom, ali bi to donijelo daleko više novca.

Žetva kave je težak fizički posao. U Etiopiji se uzgaja i grah, ali ne zadovoljava svjetske standarde pa je kava vrlo važna sirovina za opstanak ljudi na ovim područjima. No, budućnost ove poljoprivredne kulture vrlo je neizvjesna.