Početna stranica » Pita (štrudla) s jabukama

Pita (štrudla) s jabukama

428 pregleda

Još jedan sjajan i ukusan recept naše sestre Anđelke

Još jedan sjajan i ukusan recept naše sestre Anđelke.

Za tijesto:

600 g mekog brašna za pite
oko 300 ml tople vode
1 jaje
1 žlica ulja
1 žličica soli

Za nadjev:

1 kg oguljenih kiselih jabuka
100 g grožđica
2 žlice ruma
1 žličica cimeta
50 ml otopljenog maslaca
3 žlice mrvica
2 žlice šećera
100 g rezanih oraha
2 vrećice vanilije
sok i ribana korica od limuna
maslac ili ulje

Priprema: Od brašna, jaja i malo soli umijesite tijesto s toplom vodom. Mijesite ga tako dugo dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte ga u kuglu i premažite s malo ulja a zatim ga poklopite i ostavite da odmara pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.

 Grožđice namočite u rum. Maslac malo zagrijte, dodajte u njega mrvice i šećer pa miješajte na laganoj vatri da mrvice samo malo porumene. Skinite s peći i ostavite sa strane da se hladi. Jabuke ogulite i operite pa ih izribajte na krupni ribež ili izrežite tanko na listiće. Pokapajte ih limunovim sokom i pospite cimetom, vanilijom i ribanom koricom od limuna, a zatim u jabuke umiješajte i grožđice.

Tijesto prenesite na pobrašnjeni stolnjak i rastanjite valjkom, a potom lagano razvucite rukama. Debele krajeve odrežite pa ga ostavite tako da se malo prosuši. Odgovarajući lim premažite otopljenim maslacem ili uljem. Razvučeno tijesto pokapajte otopljenim maslacem i pospite prženim mrvicama. Po mrvicama rasporedite rezane orahe a zatim nadjev od jabuka. Krajeve tijesta prebacite preko jabuka, opet pokapajte maslacem i lagano savijte u rolu. Prerežite ga na komade veličine lima i pažljivo prenesite u lim. Pokapajte maslacem i pecite pitu oko 30 minuta u pećnici ugrijanoj na 200 °C. Kad se ispeče i malo ohladi izrežite je i pospite šećerom u prahu i vanilijom. Jabukovu pitu možete poslužiti toplu ili hladnu.