Početna stranica » Pet najčešćih pitanja prilikom razgovora za posao

Pet najčešćih pitanja prilikom razgovora za posao

167 pregleda

Svaki poslodavac ima svoja pitanja koja postavlja na razgovoru za posao, ali najčešće postoje osnovna pitanja koja postavljaju svi poslodavci.

1. Možete li mi reći nešto o sebi?

Najbolje bi bilo da se za to pitanje unaprijed pripremite tako što ćete napraviti kratak prikaz svoje karijere, jer je to najčešće prvo pitanje. Iako prikaz treba biti sažet, nemojte zaboraviti navesti  vaše relevantne vještine, postignuća, iskustvo i ciljeve. Nemojte pričati svoju životnu priču jer to nije relevantno.

2. Zašto se želite pridružiti našoj tvrtci?

Prije nego što dođete na razgovor trebali bi se informirati o toj tvrtci. Pročitajte njihovu web stranicu, marketinški materijal… Što više informacija prikupite, lakše će te i detaljnije objasniti zašto ste savršeni za taj posao. Nikako nemojte govoriti o financijskoj potrebi jer to nije ono zbog čega će vas zaposliti.

3. Koje su vaše najveće slabosti?

Shvatite ovo kao mogućnost da pokažete samosvjesnost. Navedite polja u kojima se želite poboljšati i recite koje ste korake do sad poduzeli da bi se poboljšali na tim poljima. Nemojte davati neke transparentne i lažne slabosti ili se praviti da ste savršeni i, naravno, nemojte biti svoj najveći kritičar.

4. Gdje se vidite za pet godina?

Prikažite sebe kao ambicioznog, ali fleksibilnog realista. Jedan od načina je da govorite o svojoj želji da preuzmete više odgovornosti i da profesionalno rastete, bez obzira u kojoj ste ulozi. Također, možete navesti da želite napredovati i učiti nove vještine putem raznih seminara. Nemojte pretjerivati i sanjariti o svojim cijevima nego budite realni.

5. Zašto želite napustiti svog sadašnjeg poslodavca?

Poslodavac ovim pitanjem pokušava doznati želite li vi zaista ponuđeni posao ili samo tražite bijeg od trenutnog posla. Odgovorite tako da kažete kakav posao želite, koje ciljeve namjeravate postići,  a ne govoreći previše o sadašnjem poslu. Nikako nemojte loše govoriti o svom sadašnjem poslodavcu i, bez obzira koliko ste nesretni na tom poslu, nemojte biti ogorčeni. Poslodavci uvijek žele kandidate koji su odani, pozitivni i timski igrači.

Nikad ne možete predvidjeti baš svako pitanje koje će vam postaviti na razgovoru za posao, ali važno je da ostanete smireni, polako odgovarate na pitanja i zadržite kontakt očima.