Ovaj recept prilagođen je za svečani blagdanski stol, ali to vas ne sprečava da ga pripravite već danas. Pečena janjetina u tijestu, koju godinama priprema s. Anica Jozić, odličan je izbor za obiteljski ručak. Uslast!
Sastojci:
- 2 kg janjećeg mesa
- 100 g maslaca
- 5 g mediteranskih začina
- 2 dl ulja
- 1 žlica soli
- 1 žličica papra
- 1 limun
Sastojci za tijesto:
- 250 g margarina
- 600 g glatkog brašna
- 3 dl toplog mlijeka
- 2 žlice ulja
- 1 jaje
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 10 g suhog kvasca
- 1 jaje za namaz tijesta
Priprema:
Brašno izmiješamo sa suhim kvascem, šećerom, solju, uljem, dodamo jaje i toplo mlijeko. Zatim umijesimo tijesto i ostavimo na toplom mjestu da nadođe. Janjeće meso namažemo solju i začinima, polijemo uljem i maslacem. Limun izrežemo na kolutiće, složimo po mesu te ga dobro zamotamo u papir za pečenje.
Pripremljeno meso stavimo u protvan i pečemo u pećnici na 250 C° oko 1 sat. Pečeno meso malo prohladimo, skinemo papir i pripremamo tijesto. Dignuto tijesto razvaljamo na 1 cm, namažemo ga margarinom i preklopimo u kvadrat, pokrijemo papirom, a za 20 minuta ponovimo postupak.
Zatim za 10 minuta ponovno razvaljamo tijesto na 1 cm te stavimo pečeno meso na tijesto, dobro ga zamotamo, namažemo jajetom, izbockamo vilicom, zatim stavimo u protvan obložen papirom za pečenje i pečemo u pećnici još 50 minuta na 200 C°. Pečeno meso poslužimo sa zelenom salatom, mladim lukom i pitom od špinata. Recept je prilagođen za svečani blagdanski stol.