Početna stranica » Park prirode Lastovsko otočje

Park prirode Lastovsko otočje

162 pregleda

Lastovo, dišpetno, svjetlosno, šumovito, pitoreskno divlje, okruženo otočićima, bistrim morem, prekrasnim mjestašcima, u svojim je uvalama udomilo planiku, crniku, alpski bor i kao takvo nije se dalo izmijeniti te je uvršteno u osam najljepših bisera svjetske baštine, a darom neba, milijuni zvijezda nad Lastovom čine ga i Europskim zvjezdanim perivojem

U želji za otkrivanjem netaknute prirode, čistoga mora i jedinstvene folklorne baštine, zaputila sam se na južnodalmatinski arhipelag Lastovsko otočje i na najistureniji i udaljeniji od kopna, hrvatski otok Lastovo, koji su nekoć antički pomorci i trgovci, koji su tamo prevozili robu i trgovali s Ilirima, nazvali Ladeston, Iliri Ladesta, Zec koji leži, a Rimljani, Carski otok – Lagusta. Neretljani, koji su u 7. st. naselili otok, zadržaše mu izvorno ime Lasta i uz njihov dometak -ovo, otok dobi ime Lastovo. Uz njega, najvećega, poput perlica, nanizalo se u nisku još 45 otočića i grebena. Otočja Lastovnjaci i Vrhovnjaci, otok Sušac, biser do bisera, ukupno 46 otoka, otočića i grebena, razastrlo se u morskom prostranstvu na oko 195 kilometra kvadratnih. To što je Bog u prirodi stvorio, omeđeno je još i ljudske ruke djelom, kamenim svjetlima Tajana, Glavata, Struge i Sušca.

Taj hrvatski biser tajanstvene ljepote, iznimno razvedeno otočje, nenarušene prirode s naglašenim krajobrazom, gustih šuma i plodnih polja, obogaćenih lokvama, visokih obalnih strmaca, kopnenih i podvodnih špilja te brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa, 2003. Svjetska organizacija za zaštitu prirode, proglasila ga je važnim za očuvanje bioraznolikosti Sredozemlja, a Hrvatski sabor 2006. godine Parkom prirode Lastovsko otočje.

Carski otok za odmor

Posebnost Lastovskoga otočja čini i bogata kulturno-povijesna baština, brojne crkve, živopisni  fumari, tradicionalni lastovski Poklad i Lastovac koji svjedoči da je suživot prirode i čovjeka još uvijek moguć.

Taj Carski otok sred pučišća, sa svojih pet naselja, Lastovo, Zaklopatica, Skrivena  Luka, Ubli i Pasadur, nekad je bio vojna luka i zatvoren za turiste. Danas svatko može otkrivati njegove tajne i tragati za pustolovinama antičkih putnika koje bi… (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]