Početna stranica » Papa u Udbini

Papa u Udbini

205 pregleda

Spomenik Ivanu Pavlu II. ispred Crkve hrvatskih mučenika u Udbini postavljen je i blagoslovljen 2011. godine, na dan kada je posvećena i crk­va. Izrađen je u bronci, visine 250 cm, smješten na kamenom postolju visine 40 cm.

Papa Ivan Pavao II. u svom pastoralnom posjetu Hrvatskoj blagoslovio je kamen temeljac Crk­ve hrvatskih mučenika te je postavljanje njegove skulpture izraz zahvalnost koju hrvatski narod osjeća prema Papi koji se zalagao za prava svih žrtava totalitarnih režima.

Na samom postolju spomenika nalaze se Papine riječi: „Potrebno je da mjesne crk­ve sve učine da se ne prepusti zaboravu spomen onih koji su pretrpjeli mučeništvo” (apostolsko pismo Tertio millennio adveniente, br. 37). Ivan Pavao II. u Rijeci je 2003. blagoslovio mnoge kamene temeljce za crk­ve u gradnji. Među njima i za Crk­vu hrvatskih mučenika na Udbini. Inače je i povod za gradnju Crk­ve hrvatskih mučenika dao isti papa kada je na pragu trećeg tisućljeća pozvao sve narode da popišu i časte svoje mučenike.

Koncepcija figure sažima vremensku i prostornu komponentu: Papa je predstavljen u pokretu gdje simbolički prelazi prag i uvodi vjernike i Crk­vu u novo tisućljeće.

Budući da je papa Ivan Pavao II. svojim djelovanjem obilježio više od dva desetljeća Katoličke crk­ve, nastojao sam likovnim izrazom skulpture obuhvatiti njegov cjeloviti karakter. Prepoznatljivost je vidljiva i iz cjeline skulpture, ali i iz samoga portreta.

Figura je dinamična, u pokretu, te je i forma draperije sukladna cjelokupnoj koncepciji što je u skladu s poimanjem Pape kao velikoga putnika i hodočasnika.

Papa u lijevoj ruci nosi pastoral krbavskih biskupa, a u desnoj podignuti križ krbavskih biskupa (13. st.). Na taj se način lik i djelo Ivana Pavla II. povezuje s tradicijom hrvatskoga naroda, a posebno se ističe uloga ličkoga kraja u očuvanju hrvatskoga katoličkog identiteta. Te sam elemente uklopio u kompoziciju skulpture na inicijativu ličko-senjskoga biskupa dr. Mile Bogovića koji je i začetnik ideje Crk­ve hrvatskih mučenika i spomenika Ivanu Pavlu II.

Meni je kao autoru bila iznimna čast i zadovoljstvo sudjelovati u tako značajnom projektu.