Početna stranica » Papa Franjo u Mjanmaru i Bangladešu

Papa Franjo u Mjanmaru i Bangladešu

147 pregleda

U periodu od 26. studenog do 2. prosinca traje Apostolski pohod pape Franje dvjema azijskim državama - Mjanmaru i Bangladešu.

U večernjim satima 26. studenog papa Franjo započeo je kombinirani apostolski pohod dvjema azijskim državama: Mjanmar i Bangladeš. Tijekom leta održao je konferenciju za medije. Po dolasku u Yangon, održana je svečanost dobrodošlice.

Sutradan, 28. studenog, papa Franjo susreo se s vođama vjerskih zajednica u dvoru yangonskoga nadbiskupa metropolita Charlesa kard. Maung Boa. Potom je zrakoplovom otputovao u Naypyidaw, glavni grad države Mjanmar. Odmah po dolasku ugostio ga je predsjednik države Htin Kyaw. Potom se susreo s članovima državnoga vrha na čelu s ministricom vanjskih poslova Mjanmara Aung San Suu Kyi te s članovima diplomatskoga kora. Uvečer istoga dana zrakoplovom se vratio u Yangon, gdje je u nadbiskupskom dvoru zaključio dan.

U srijedu, 29. studenog, papa Franjo predvodio je jutarnje misno slavlje na gradskom sportskom terenu Kyaikkasan Ground. Popodne istoga dana, zajedno s katoličkim biskupima ove države, susreo se s vrhovnim vijećem budističkih monaha u budističkom svetištu, pagodi Kaba Aye. Nešto poslije, papa je nazočio i posebnomu susretu s mjanmarskim biskupima u jednoj dvorani yangonske katedrale svete Marije.

Sljedeći dan započeo je svetom misom koju je Sveti Otac predvodio pred nazočnom skupinom mladih katolika u gradskoj katedrali. Nedugo zatim, papa Franjo zaključio je apostolski pohod Mjanmaru. Naime, zrakoplovom je otputovao u Dhaku, glavni grad Bangladeša. Odmah nakon svečanosti dobrodošlice, Papa je posjetio memorijalni centar i muzej Bangabandhu Bhaban, gdje je odao počast mučenicima modernog Bangladeša te ocu nacije, ubijenomu predsjedniku Sheikhu Mujiburu Rahmanu. Nakon što je ondje zasadio stablo, posjetio je u predsjedničkoj palači današnjega predsjednika Bangladeša Abdula Hamida, a potom i ostale članove društvene vlasti i diplomatskoga kora.

Ranije danas, Papa je predvoditi misno slavlje i svećeničko ređenje u gradskomu parku Suhrawardy Udyan. U Apostolskoj nuncijaturi popodne je ugostio premijera Bangladeša, a nešto kasnije posjetio je katedralu, susreo se s biskupima ove države.

Potom je održao međureligijski i ekumenski susret za mir, na kojem je oštro osudio svako nasilje u ime vjere. Među pozvanim sudionicima ovoga susreta bila je i skupina od 18 protjeranih pripadnika naroda Rohingya. Ovaj je narod protjeran je u etničkom čišćenju Mjanmara u Bangladeš. Papa je na ovom susretu rekao i da je za međureligijski susret potrebna poniznost, a pozvao je sve ljude da jedni drugima pruže ruku prijateljstva. Nakon ovoga međureligijskog sureta, Sveti Otac zaključit će pretposljednji dan apostolskoga pohoda Bangladešu.

Posljednji dan apostolskoga putovanja u Bangladeš Papa će započeti privatnim posjetom kući sv. Majke Tereze u Dhaki. Potom će se susresti sa svećenicima, redovnicima, sjemeništarcima i kandidaticama u crkvi svete krunice. Nakon posjeta lokalnom groblju i staroj crkvi svete krunice, susrest će se s mladima u koledžu Notre Dame u Dhaki. Predvečer će uslijediti svečani ispraćaj Svetoga Oca, koji će potom otputovati natrag u Rim.