Početna stranica » Staračka mrena – Može se spriječiti zdravim navikama

Staračka mrena – Može se spriječiti zdravim navikama

170 pregleda

Vodeći uzrok sljepoće u mnogim zemljama je bolest poznata pod imenom senilna katarakta ili staračka mrena. Pojavljuje se oko 60. godine života vjerojatno zbog poremećaja u prehrani i poremećaja rada žlijezda, a skloniji su joj oboljeli od šećerne bolesti

Senilna katarakta ili staračka mrena nastaje obično nakon 60. godine života, ali može i prije.
Staračke katarakte su uzrok sljepoće kod ljudi u oko 48% slučajeva, što je otprilike 18 milijuna ljudi, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO, World Health Organization).  U mnogim zemljama nema uvjeta za operacije katarakte, pa ona i dalje ostaje vodeći uzrok sljepoće. Da bismo utvrdili stanje zamućenja leće staračku mrenu možemo podijeliti u četiri stadija: početna katarakta, katarakta u fazi bubrenja, zrela katarakta i prezrela katarakta. Početna katarakta počinje zamućenjima u kori leće koja se vremenom šire u leći poput prugastih zamućenja ili točkica. Vidne smetnje nisu velike ali vid pomalo slabi. Dijagnozu postavljamo i na osnovu pregleda procijepnom svjetiljkom ili oftalmoskopom. Drugi stadij je senilna katarakta. U tom stadiju leća je jače zamućena. Leća bubri i povećava se njezin obujam. Kao posljedica povećanja leće može doći do otežanoga otjecanja očne vodice zbog čega može nastati povišen očni tlak, a i vidna oštrina se smanjuje. Treći stadij razvoja staračke mrene je  tzv. zrela mrena. Taj je stadij karakteriziran normalnom veličinom leće. Četvrti stadij ili prezrela mrena je stadij u kojem dolazi do još jačeg zamućenja. Mrena postaje mliječnobijele boje.

Nepoznat uzrok nastanka

Usprkos mnogim proučavanjima uzrok nastanka mrene još je i danas nepoznat. Pretpostavlja se da se radi o poremećaju u prehrani, o poremećajima raznih žlijezda, o štetnim vanjskim utjecajima te jačoj bolesnikovoj izloženosti ultraljubičastim zrakama. Veću predispoziciju za pojavu sive mrene imaju oboljeli od šećerne bolesti, oboljeli od glaukoma (bolesti povišenog očnog tlaka), oni koji imaju visoku kratkovidnost ili kroničnu duboku upalu oka (uveitis), a rizik je veći i u onih čiji su otac ili majka imali mrenu.

Naočale ne pomažu

Kako katarakta postaje sve mutnija, jasan vid je ugrožen. Gubitak oštrine vida je uočljiv. Gubi se također i osjetljivost na kontrast, tako da su konture, sjene i viđenje boja slabiji. Blještanje može biti problem kako se svijetlost raspršuje zbog katarakte u oko. Potrebno je provesti test osjetljivosti na kontrast, i ako je zabilježen gubitak osjetljivosti na kontrast, potreban je pregled kod specijalista, oftalmologa. U razvijenim zemljama, i drugdje, gdje uzrok katarakte može biti dijabetes, potrebno je tražiti mišljenje liječnika ukoliko noću vidite „aureolu” oko noćnih svjetiljki, posebno ako gledate s jednim okom pa s drugim, i tako vidite samo jednim okom. Brzina razvoja mrene razlikuje se od osobe do osobe. S vremenom, kako zamućenje leće napreduje, naočale prestaju biti od koristi.

Djelotvoran samo kirurški zahvat

Liječenje mrene konzervativnim načinom tj. davanjem lijekova praktički je bez uspjeha. Djelotvoran je samo kirurški zahvat. Da bi bolesnik poslije operacije dobro vidio treba prije zahvata dobro pregledati ostale dijelove oka. Uspjeh se može postići samo ako su rožnica, šarenica, staklovina i vidni živac u normalnom stanju. Operacija mrene traje kratko u lokalnoj anesteziji i bezbolna je. Operira se najprije jedno, a potom i drugo oko. Kada će se operirati drugo oko, ovisi o stanju sive mrene ili drugim zdravstvenim faktorima kod pacijenta. Kroz mali rez na granici rožnice i bjeloočnice ultrazvučnom se metodom odstranjuju zamućene lećne mase te se umeće umjetna leća koja se smjesti iza šarenice. U prva dva tjedna nakon operacije treba pripaziti da ne dođe do traume oka ili zagađenja prljavim rukama, što može dovesti do infekcije oka. Ne preporučuje se dizati teže predmete niti se duboko sagibati jer to povećava tlak u oku, što nije povoljno u procesima zaraš­ćivanja oka nakon operacije.

Uzimajte mnogo voća i povrća

Jedna studija provedena u SAD-u upućuje na to da zdrava prehrana s mnogo voća i povrća povoljno djeluje na očnu leću. S druge strane, loše navike, pušenje i pretjerana konzumacija alkohola mogu utjecati na preranu pojavu zamućenja u očnoj leći. Kako bi spriječili nastajanje mrene izbjegavajte jarko sunce noseći sunčane naočale koje imaju filtar za ultraljubičaste B zrake (UVB). Oftalmolozi smatraju da antioksidansi pru­žaju zaštitu od mrene smanjenjem ili usporavanjem degeneracije bjelančevina u leći koje uzrokuju čim­benici iz okoliša. Zagovornici prirodnih oblika liječenja savjetuju prehranu bogatu voćem i povrćem koje sadrži antioksidanse, poput vitamina A, selena i vitamina C i F, uključujući mrkvu, agrume, špinat, brokulu i slatki krumpir.